Obavijesti

News

Komentari 2

Bivši MMA borac, seks simbol i TV voditelj sastavio najčudniju koaliciju u povijesti Izraela

Bivši MMA borac, seks simbol i TV voditelj sastavio najčudniju koaliciju u povijesti Izraela

Yair Lapid sat sastavio je najčudniju i najnevjerojatniju koaliciju u izraelskoj povijesti - od oštrih ideoloških rivala, od desnih religijskih nacionalista do konzervativne arapske stranke.

VIDEO

Taj je uspjeh tim upečatljiviji uzimajući u obzir prošlomjesečne građanske sukobe arapskih i židovskih stanovnika koji su se zbivali u pozadini vatrenog okršaja Izraela s Hamasom, militantnom islamističkom skupinom koja kontrolira palestinsku enklavu Pojas Gaze. 

Iako je njegova stranka pojedinačno najjača te je on formirao koaliciju, 57-godišnji Lapid će prve dvije godine biti ministar vanjskih poslova. Po koalicijskom sporazumu Lapid će postati premijer za dvije godine, a glavni će mu partner, nacionalistički tvrdolinijaš Naftali Bennet biti prvi rotacijski premijer.

Koaliciju koju predvodi Lapidova stranka Yesh Atid, čine i Bennettova stranka Yamina (Desno), centristički Plavo bijeli bivšeg ministra obrane Bennyja Gantza, lijeva stranka Meretz, Laburistička stranka, sekularno nacionalistička stranka Yisrael Beitenu bivšeg ministra obrane Avigdora Liebermana i Nova nada bivšeg ministra obrazovanja Gideona Saara, otpadnika od Likuda. Podršku je dala i arapska islamistička stranka Raam. Stranke imaju malo toga zajedničkog, izuzev želje za svrgavanjem Netanyahua, kojemu se sudi zbog korupcije.

Novinar, MMA borac i seks simbol

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ono što je zanimljivo jest da je Lapid nekadašnji voditelj informativnog programa i medijska zvijezda, kolumnist koji je objavio desetak knjiga. Amaterski je boksač i MMA borac, a jedno je vrijeme bio na listama najpoželjnijih izraelskih muškaraca.

Osnovao je centrističku stranku Yesh Atid ('Ima budućnosti') 2012. godine. Neki su minimalizirali važnost tog događaja kao još jedan pokušaj neke zvijezde da transformira svoju medijsku popularnost u politički uspjeh. Politički se počeo uspinjati kad mu je stranka neočekivano osvojila 19 zastupnika u Knessetu 2013., čime je postao kredibilan faktor u izraelskoj politici. Stranka se 2019. priključila centrističkom savezu Plavo-bijeli pod vodstvom bivšeg šefa izraelske vojske Bennyja Gantza. Plavo-bijeli bili su glavni konkurent desnog Netanyahuova Likuda na trima izborima u manje od godinu dana.

Netanyahu pokušava spriječiti formiranje nove izraelske vlade

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bori se protiv sporazuma njegovih političkih protivnika - od ljevice do desnice - koji su formirali sporazum o širokoj koalicijskoj vladi kojom žele okončati njegovu dugogodišnju vladavinu.

- Svi zastupnici izabrani glasovima desnice moraju se protiviti ovoj opasnoj ljevičarskoj vladi - napisao je na Twitteru Netanyahu, koji je već 12 godina premijer.

Prvi je to javni istup Netanyahua, čelnika desnog Likuda, protiv formiranja koalicije koju je u srijedu navečer obznanio centristički političar Yair Lapid, oko 35 minuta prije isteka roka za sastav vladajuće koalicije.

Nezgrapna koalicija 

Kada je Gantz prošlog proljeća odlučio ući u koaliciju s Netanyahuom, obrazloživši to potrebom za jedinstvom u vrijeme jačanja pandemije, Lapidova je popularnost porasla. Optužio je Gantza da je prekršio temeljno obećanje koje su Plavo-bijeli dali pristašama - svrgnuće Netanyahua s vlasti.

Lapid je u intervjuu za AFP u rujnu kazao kako je Gantz naivno vjerovao da će Netanyahu u koaliciji biti konstruktivan.

- Rekao sam Gantzu: 'Radio sam s Netanyahuom, zašto ne poslušaš moje iskustvo. On ima 71 godinu i neće se promijeniti' - kazao je Lapid.

Kratkotrajnu vladu jedinstva Netanyahua i Gantza opisao je kao "ridikuloznu koaliciju" u kojoj ministri često nisu komunicirali. Također je predvidio će se koalicija brzo urušiti, što se i dogodilo zbog žestokog prijepora Netanyahua i Gantza. Međutim, tek treba vidjeti koliko će izdržati još nezgrapnija koaliciju koju je sad sam stvorio, prije nego što ideološke napetosti isplivaju na površinu. Prvi će test biti glasanje o vladi u parlamentu. Netanyahu, poznat po svojim vještinama političkog preživljavanja, vjerojatno će pokušati rascjepkati krhku koaliciju nakon čega bi Izraelci mogli ponovo na birališta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora