Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Istraga: Je li Vojislav Blažević nabavljao eksploziv u BiH?

Navodno je glavni razlog provjera u BiH to što je tamo lakše nabaviti ilegalno oružje i eksploziv. Osim toga provjerava se s kim se Blažević viđao dok je bio u BiH

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Policija Republike Srpske provjerava moguće veze koje je Vojislav Blažević., osumnjičen za podmetanje eksplozivnih naprava u Zagrebu, mogao imati s ljudima na području Banje Luke.

Načelnik Uprave kriminalističke policije RS Zoran Mandić izjavio je kako detalji zahtjeva za provjerama koje je uputila hrvatska policija neće biti objavljeni, no banjalučke 'Nezavisne novine' navode kako je glavni razlog dodatnih provjera u BiH to što je u toj zemlji lakše nabaviti ilegalno oružje i eksploziv. 

Neimenovani policijski izvor rekao je da se provjerava je li Blažević uopće u BiH nabavio eksploziv i od koga. Također, provjeravaju i s kojim je ljudima dolazio u kontakt za vrijeme boravka u Banjoj Luci. 

Unatoč nekim nagađanjima čini se da osumnjičeni nije ni rođen u Banjoj Luci nego u Smederevu u Srbiji, gdje je i odrastao a potom je odselio u Hrvatsku, tvrdi sarajevski 'Dnevni avaz'

Provjerama je utvrđeno kako osumnjičeni nema putovnicu BiH, a u toj je zemlji posljednji put navodno viđen prije godinu dana, i to na Bjelašnici kod Sarajeva gdje je upriličeno druženje paraglajdera regije. 

Iako Blažević u BiH nije imao nikakvog kontakta s policijom, istražitelje ipak posebice zanima je li bio u kontaktu s Petrom Tubićem, predsjednikom paraglajding kluba pod nazivom 'Paragost'. Tubić je 2011. godine bio uhićen zbog sumnje da je povezan s protuzakonitom preprodajom oružjem, vojnom opremom i narkoticima.

Prije druge eksplozije tjerao je ljude?

Postoji mogućnost da Vojislav Blažević kojeg se sumnjiči za aktiviranje dviju bombi na zapadu Zagreba nije htio detonirati drugu napravu na autobusnoj postaji na Aleji Bologne.

Kako doznaje Jutarnji list, moguće je da je vrećicu s eksplozivom odložio zbog slučajnih prolaznika. Njega je na autobusnoj postaji trebala pokupiti žena s kojom je susret dogovorio ranije, telefonski. Ona je kasnila desetak minuta unutar kojih je došlo do eksplozije, a istražitelji su nakon pretrage utvrdili da žena nema veze s bombama te da je s Blaževićem u privatnom odnosu. 

Prolaznici koji su se u to vrijeme zatekli na postaji i vrlo moguće omeli Blaževića u postavljanju eksplozije rekli su policiji da je on svjedoke pokušao na neki način potjerati s postaje.

S obzirom da Blaževićeve naprave nisu bile osobito ubojite, istražitelji vjeruju da cilj nije bio izazvati žrtve nego uznemiriti javnost i uzrokovati paniku među građanima. Prema dosad prikupljenim podacima Blažević je naprave najvjerojatnije i izradio i postavio. 

On je trenutno u zatvorskoj bolnici, a određen mu je i jednomjesečni pritvor. Štrajka glađu i odbija suradnju s istražiteljima. 

Možda vas zanima i ovo:
Message