News

Komentari 1

Blinken upozorio: SAD se protivi jednostranim potezima Kine u vezi djelovanja oko Tajvana

Blinken upozorio: SAD se protivi jednostranim potezima Kine u vezi djelovanja oko Tajvana

Tenzije između Pekinga s jedne te Taipeija i zapadnih država s druge strane, redovito rastu zbog letova kineskih borbenih zrakoplova blizu Tajvana, kao i prolaskom zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac

Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je rekao kineskom ministru vanjskih poslova Wangu Yiu da se Sjedinjene Države protive djelovanju Pekinga koje je pojačalo napetosti u Tajvanskom tjesnacu, objavio je State Department.

Tijekom sat vremena dugog sastanaka s Wangom na marginama samita G20 u Rimu, Blinken je „posve jasno“ poručio da se Washington protivi bilo kakvim jednostranim potezima kojima bi Peking mogao promijeniti postojeće stanje, rekao je Reutersu dužnosnik Departmenta.

Šef američke diplomacije na sastanku je naglasio i da SAD želi da se intenzivno natjecanje između dva najveća svjetska gospodarstva vodi odgovorno, a obje strane su se usuglasile o važnosti otvorenih linija komunikacije.

Tajvan, bivšu japansku koloniju, 1949. preuzeli su kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Zedongovih komunista u središnjoj Kini.

Peking od tada vraćanje Tajvana pod svoju kontrolu smatra jednim od svojih prioriteta.

Tenzije između Pekinga s jedne, te Taipeija i zapadnih država s druge strane, redovito rastu zbog letova kineskih borbenih zrakoplova blizu Tajvana, kao i prolaskom zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac.