Obavijesti

News

Komentari 3

Blokirana Francuska je pravo vatreno iskušenje za vladu...

Blokirana Francuska je pravo vatreno iskušenje za vladu...
1

Štrajk koji je usporio Francusku u ponedjeljak i najavljuje se i za utorak, novi dan prosvjeda uoči vladina predstavljanja kontroverznog plana mirovinske reforme

VIDEO

U kaosu na cestama pariške regije koja bilježi vrhunac sa 620 km prometnih zastoja, korisnici se laktovima probijaju kako bi ušli u rijetka prijevozna sredstva, a bicikli, romobili i skuteri se probijaju između pješaka, odjek je mobilizacije protiv općeg mirovinskog sustava predsjednika Emmanuela Macroba, koja je počela 5. prosinca, a  posebice se odražava u javnom prijevozu.

Željeznički prijevoznik SNCG je naveo da je u ponedjeljak osiguravao između 15 i 20 posto svog uobičajenog prometa, uz jake poremećaje u međunarodnom prometu. U utorak se planira nastavak štrajka za 20 posto brzih i prigradskih vlakova i tri od deset regionalnih vlakova.

U Parizu će zatvoreno ostati deset od 16 metro linija kojima upravlja RATP. Samo će dvije automatizirane linije normalno prometovati. Štrajk je produljen najmanje do srijede, navode izvori.

Paralizirali Francusku: Ovakvi prosvjedi ne pamte se od 1968.
Paralizirali Francusku: Ovakvi prosvjedi ne pamte se od 1968.

Oko 25 posto domaćih letova će biti otkazano i Uprava civilnog zrakoplovstva (DGAC) je tražila od kompanija da smanje broj letova. 

Godinu dana od početka socijalnog pokreta "žutih prsluka" koji im je zadao težak udarac, taj pokret zabrinjava trgovce, hoteljere, uslužne djelatnosti i turističke djelatnike.

- Vikend je bio katastrofa. Pariz je bio prazan, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik sindikata GNI-Synhorcat i spomenuo do 50 posto gubitaka bruto prometa.

Tijekom razdoblja božićnih kupovina, prvog dana štrajka u četvrtak zabilježeno je 30 postotni pad aktivnosti u dućanima, prema podacima Trgovinskog saveza.

Premijer odlučan u provedbi reforme, a sindikati u štrajku
Premijer odlučan u provedbi reforme, a sindikati u štrajku

Socijalni pokret zadesio je i kulturu, predstave su u ponedjeljak otkazane u Opera Bastille, Opera Garnier i Comedie francaise, dok su neki muzeji bili zatvoreni.

Iako među korisnicima javnog prijevoza vlada nervoza, anketa Harris Interactive/RTL od ponedjeljka pokazuje da 68 posto Francuza podržava štrajk.

Sindikati su najavili novu manifestaciju za utorak, nakon uspjeha štrajka 5. prosinca s više od 800.0000 okupljenih diljem zemlje jer žele zadržati pritisak na vladu prije objave sadržaja još nejasne reforme. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori