Obavijesti

News

Komentari 24

Blokirani pozivaju Vladu: Do odluke suda zaustavite ovrhe

Blokirani pozivaju Vladu: Do odluke suda zaustavite ovrhe
1

Hrvatska jedina država u EU u kojoj postoji mogućnost potpune blokade svih računa građana i to bez najave, piše u priopćenju Udruge koje su poslali Vladi

VIDEO

Miriam Kervatin je u ime Udruge blokirani poslala javni poziv Vladi da stavi moratorij na ovrhe do konačne odluke Ustavnog suda o Ovršnom zakonu.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovog je tjedna Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslala Ovršni zakon, a jučer je i premijeru Zoranu Milanoviću poslala pismu u kojem ga traži da se zaustave ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika.

Javni poziv Udruge Blokirani prenosimo u cijelosti.

Ovim putem Vas pozivamo da u hitnu saborsku proceduru uputite zakonski prijedlog kojim će biti :

- obustavljeni postupci ovrha nad nekretninama koje su njihovim vlasnicima jedini dom i/ili prostor kojim zarađuju za život sebe i svoje obitelji jer drugog posla nemaju ;

- kojim će se odmah obustaviti blokade svih računa, svima kojima su mjesečna primanja manja od prosječne mjesečne bruto plaće (8 067kn prosječna mjesečna bruto plaća za prosinac, 2014.)

- kojim će se odmah odblokirati sredstva za rad obrtnicima i obiteljskim, poljoprivrednim gospodarstvima

- kojim će se obustaviti kamatarenje

- kojim će se automatski obustaviti provedba ovrhe dok se protiv ovrhovoditelja vodi istraga odn. tužbeni postupak

Podsjećamo Vas da je udruga Blokirani Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ovršnog zakona (04.2014) Isto je prije nekoliko dana učinila i predsjednica Republike (02.2015.) Molimo Vas da u inicijativi za takvo postupanje Vlade koju je pokrenula predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, kao i udruga Blokirani ne gledate samo potez kojem se morate na bilo koji način suprostaviti, nego da baš na tom primjeru pokažete da je kohabitacija moguća, odnosno da je hrvatsko društvo demokratski zrelo.

Hrvatska je jedina država u EU u kojoj postoji mogućnost potpune blokade svih računa građana

Podsjećamo Vas da je Republika Hrvatska jedina država u EU u kojoj postoji mogućnost potpune blokade svih računa građana i to bez najave i bez da državna agencija Fina ne mora provjeriti valjanost dokumentacije na temelju koje se obavlja ovršni postupak. Fina nije dužna provjeravati čak niti to je li nastupila pravomoćnost Rješenja o ovršnosti.

Taj sustav blokada kojem je izvrgnuto više od 322.500 građana čini bespredmetnom odredbu u Ovršnom zakonu po kojem je iseljavanje iz ovršene nekretnine moguće odgoditi na godinu dana.

Što to znači nekome s blokiranim računom? Baš ništa. Samo daljnje produljenje agonije.

Omogućite ljudima da svoje dugove otplate vlastitim radom

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, poštovana gospodo ministri, nemojte nikome ništa opraštati i nemojte produljavati agoniju prezaduženih građana. Samo poštujte njihovo Ustavom zagarantirano pravo na dostajanstvo, kako njih osobno, tako i njihovih obitelji, te pravo na rad. Omogućite ljudima da svoje dugove otplate vlastitim radom.

Molimo Vas, nemojte trošiti energiju na izrade sporazuma o oprostu dugova ili zakona o osobnom bankrotu ovako kako ste ga predložili jer i kroz taj zakonski prijedlog idete u istom pravcu – prema potpunom bankrotu, kako osoba tako i države. Izradite prijedlog zakona, državni akt moratorija, kojim će biti obustavljeni postupci ovrha dok Ustavni sud ne kaže svoje o tome", stoji u javnom pozivu Udruge blokirani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je