Obavijesti

News

Komentari 16

Bogatija od Donalda Trumpa, a počela je kao radnica u tvornici

Bogatija od Donalda Trumpa, a počela je kao radnica u tvornici
1

Njezina imovina, prema časopisu Forbes, procjenjuje se na 21 milijardu kuna. Ne samo da je uspjela ni iz čega postati milijarderka, već je promijenila izgled Kine

VIDEO

Kineskinja Zhang Xin bavi se razvojem nekretnina. Počela je kao 14-godišnja radnica u tvornici, a danas je sedma najbogatija žena na svijetu, piše CNN.

Njezina imovina, prema časopisu Forbes, procjenjuje se na 21 milijardu kuna. Ne samo da je uspjela iz ničega postati milijarderka, već je promijenila urbani izgled Kine. Reklama njene tvrtke SOHO nalazi se skoro na svakoj zgradi u Pekingu

Tvrtka SOHO ima 18 zgrada u Pekingu, a posao se polako širi i na Šangaj, gdje tvrtka radi na 11 projekata. Najčešće surađuje s arhitektom Zahom Hadidom.

Od tvornice do poslovnih zgrada

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zhang Xin (47) rođena je u Pekingu neposredno pred početak Kulturne revolucije Mao Zedonga. Ona i njezini roditelji intelektualci poslani su na poljoprivredni rad u sklopu 'preškolovanja'. Kad su se vratili u Peking, borili su se sa siromaštvom. 

- Rođena sam i odrasla kad je grad bio jako tih. Nije bilo automobila, prodavaonica, svijetla, strojeva. Ljudi su vozili bicikle - priča. 

S 14 godina Zhang se seli u Hong Kong, pet godina radi u tvornicama i štedi kako bi otišla u Englesku na fakultet. 

- Kao imigrant u Hong Kongu bez naobrazbe, bez pozadine, nisam govorila lokalni dijalekt ili jezik. Bilo mi je jako teško tamo živjeti - otkriva Zhang Xin. 

Odlazi u London gdje uči jezik i osvaja sveučilišnu školarinu. Završila je ekonomiju na sveučilištu Cambridge i počinje raditi za Goldman Sachs u New Yorku.

Vraća se u Peking i sa suprugom Pan Shiyiem 1995. godine osniva tvrtku SOHO. Priča kako je to bilo vrijeme 'tranzicije i priča o promjenama', a ona je 'htjela biti dio toga'.  Vidjela je 'fantastičnu priliku' i počinje s prvim većim projektima.

Sedma najbogatija žena 

Zhang Xin je bogatija od Donalda Trumpa, Stevena Spielberga i zarađuje 4674 milijuna kuna više od Oprah Winfrey. Prema Forbesovoj listi među prvih 24 milijarderki svijeta ima šest Kineskinja. Više bogatašica ima samo SAD. Istaknimo kako Zhang Xin ima više od pet milijuna prijatelja na kineskoj društvenoj mreži Weibo.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1