News

Komentari 100

'Bojim se da nećemo imati dosta kreveta za teško bolesne...'

'Bojim se da nećemo imati dosta kreveta za teško bolesne...'

Ipak, uz sve moguće napore, Srića se boji da neće biti dovoljno kapaciteta. Objasnio je i kako gotovo svi pacijenti kojima je potrebna terapija kisikom, to su pacijenti s obostranom upalom pluća

Bojim se da podaci Ministarstva zdravstva ne odgovaraju aktualnoj situaciji u Dubravi. Pohvalio bih ravnatelja, liječnike, sestre, specijalizante, zahvaljujući ljudstvu dajemo nadljudske snage, no bojim se da brojke ne odgovaraju realnom stanju. broj primljenih pacijenata svaki dan je veći, srednje teške i teške slike, pacijenti koji zahtijevaju kisik i oni koji završavaju u intenzivnoj, rekao je pulmolog Saša Srića za N1

POGLEDAJTE VIDEO: 

Dodao je kako je brojka prešla 80 posto, hitne ambulante su prenapučene, a i do stotinjak pregleda je u covid bolnici.

- Pacijenti koji ne zahtijevaju kisik upućuju se na kućno liječenje. Pitanje je koliko će se situacija moći održavati, kako kolegica Markotić kaže da se osjeća kao da je u sudnici, što je malo neobično jer treba odgovarati na novinarska pitanja, bojim se da, ako nastavimo ovim trendom, završit ćemo u ropotarnici - rekao je Srića. 

Dodao je da se boji kako će se kapaciteti popuniti ako se nastavi trend priljeva bolesnika.

- Pokušava se balansirati. Dio pacijenata ide u Arenu, ne otpuštaju se pacijenti na brzinu ili ako nisu adekvatno zbrinuti, još je priljev pacijenata veći od onih koje otpuštamo. Ako se trend nastavi, bojim se da kapaciteti u KBC Zagreb i KB Sestre Milosrdnice neće biti dostatni za pacijente koji zahtijevaju skrb u bolnici. Bojim se da nećemo imati dovoljno kreveta za teško bolesne. Pomogao je tzv. poluintenzivni centar u KB Dubrava - govori te dodaje kako je pomogao poluintenzivni centar u KB Dubrava, za pacijente kojima nije dovoljna dostava kisika putem maske, nego zahtijevaju veće protoke kisika, koji su priključeni na posebne uređaje.

Ipak, uz sve moguće napore, Srića se boji da neće biti dovoljno kapaciteta. Objasnio je i kako gotovo svi pacijenti kojima je potrebna terapija kisikom, to su pacijenti s obostranom upalom pluća.

- Zasićenost kisikom treba biti između 92 i 94 posto - rekao je i dodao kako neki pacijenti sami napuštaju bolnicu, no Srića to ne podržava.

- Sugestija je da na svoju ruku ne potpisuju i ne odlaze neovisno u kakvoj je situaciji pojedina bolnica jer se situacija kod takvih pacijenata može u minuti pogoršati i kobno završiti. Pacijenti u intenzivnim jedinicama obzirom na bizarne kliničke slike, stanje se zna pogoršati u minuti ili satu - govori. 

Hrvatska na vrhu Europe 

- Možemo očekivati veći pritisak na bolnički sustav. Broj umrlih je bio oko 462 tjedan prije, a ovaj tjedan je nešto manje zasad, no tu nisu preminuli u domovima. Broj hospitaliziranih je povećan za 13,3% u tjedan dana, a povećan je i broj pacijenata koji zahtijevaju respirator. Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati, no možemo shvatiti situaciju ozbiljno. Oko 20 posto novozaraženih završit će na liječenju, s komplikacijama. Možemo očekivati u narednim danima da će to doći na naplatu - govori. 

Objasnio je zašto je potpisao apel znanstvenika i zašto se zalaže za cijepljenje.

- Kao što sam potpisao apel zbog zabrinutosti za situaciju, složio sam se s apelom o potrebnom cijepljenju populacije i zabrinut sam zbog preliminarnih anketa. Vjerujem da će skeptičnost početi padati. Moramo biti svjesni da je cjepivo prošlo sve tri faze ispitivanja i da prije nego dođe u proizvodnju, prolazi najrigoroznije mjere znanstvenika, liječnika i agencija za lijekove. To nije fama, ne ide se na ruku proizvođačima, to su cjepiva koja su provjerena, imaju malo nuspojava. Naše građane treba uvjeriti da je cijepljenje najbolji način sprečavanja širenja zaraznih bolesti, a za kolektivni imunitet procijepljenost bi trebala ići na više od 60 posto. I ja ću se cijepiti. Cjepivo je svjetlo na kraju tunela - objašnjava. 

- I dalje sam zagovornik strogih mjera. Varaždinska je županija bila u najgoroj poziciji, bilo je pitanje kraha zdravstvenog sustava. Bolni rezovi su teški, ali bez njih nema efekata. Zatvaranje šoping centara, škole, svih ostalih pogona, mislim da bi se trebalo ići u maksimalno zatvaranje pogotovo u predstojećem periodu, trebat će i propusnice jer dobar dio ljudi još situaciju ne smatra ozbiljnom - zaključio je. 

Najčitaniji članci