Obavijesti

News

Komentari 55

'Bolje je biti Pat i Mat nego pozivati na 2. Domovinski rat'

'Bolje je biti Pat i Mat nego pozivati na 2. Domovinski rat'
1

Ministar uprave Bauk tako je odgovorio na opasku HDZ-ova Josipa Borića da ga Bauk i Milanović podsjećaju na Pata i Mata, nespretne likove iz crtića "A je to"

VIDEO

Ovo je i dalje silovanje u Vukovaru, ustvrdio je Josip Đakić (HDZ) tijekom saborske rasprave vladinom prijedlogu zakona kojima se omogućuje raspuštanje lokalnih predstavničkih tijela koja gradskim i općinskim statutima ne osiguraju primjenu zakonskog prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina. 

- Grad Vukovar je grad sa posebnim pijetetom i još uvijek su rane u njemu svježe. Kakav će to biti dijalog ako se nametne nešto i ako se zakonom precizira kako će biti i u kojim trenucima raspušteno Gradsko vijeće Grada Vukovara. Ne vidim tu napretka, snošljivosti, pomirbu ni suživot - upitao je Đakić. 

Odgovorio mu je ministar uprave Arsen Bauk. 

- Pozivanje na tu vrstu emocija je značajno kompromitirano činjenicom da oni koji se danas pozivaju na to su prije šest godina zbog šačice vlasti bili spremni te rane zatomiti ili je vlast i upravljanje gradskim poduzećima bilo lijek protiv bolova za uporabu ćirilice. Moramo se tu odlučiti i jasno govoriti da ne bi nepotrebno manipulirali osjećajima - uzvratio mu je Bauk.

Borić: Sve što Vlada radi je 'A je to'

Josipa Borića (HDZ) sve što radi Vlada podsjeća na crtani film "A je to". 

- Junaci tog crtanog filma su dva lika Pat i Mat. Oni pokušavaju rješavati problem koristeći se raznim alatima i kad ga riješe nađu najgore moguće. Na taj način Vlada rješava problem ćirilice u Vukovaru - rekao je Borić i podsjetio da je sve počelo postavljanjem dvojezičnih ploča pod okriljem noći, a završava ovim zakonom. . 

- Problem ćirilice u Vukovaru ova Vlada rješava baš na taj način. Počelo je noćnim postavljanjem dvojezičnih ploča, a završava ovim zakonima. Je li ovo zaista najbolje što ova Vlada zna da bi riješila problem ili želi ponovno u sklopu svoje predizborne kampanje izazivati prijepore. Tko je Pat, a tko Mat to ostavljam u Vladi je oba su nesposobna riješiti ovaj problem - zanimalo je Borića. 

- Bolje biti Pat i Mat nego pozivati na drugi Domovinski rat - uzvratio mu ministar HDZ-ovcu navodeći da su dvojezične ploče postavljene rano ujutro, a ne pod okriljem noći. 

Marasović: Kladim se da će Milanović viknuti 'Za dom spremni'

Dujomir Marasović (HDZ) u replici se osvrnuo na posljednje poteze koje vuče premijer. 

- Kladio bih se da će Zoran Milanović za dva mjeseca viknuti "Za dom spremni" pa me vi budale Hrvati ponovno izaberite na još četiri godine vlasti - ustvrdio je. 

Pitao je ministra uprave zašto pravdi ne privedu one koji šire mržnju te pritom prozvao saborskog zastupnika Milorada Pupovca (SDSS) koji je kaže "u Hrvatsku pozvao onog siledžiju iz Srbije" koji je govorio o Alojziju Stepincu. 

- Što se tiče kolege Marasovića da ga nema ne bi ga trebalo izmislit - poručio je Bauk.

Davorin Mlakar (HDZ) ustvrdio je da cilj Vlade nije promjena zakona nego obračunati s rezultatima izbora u Vukovaru. Trećina zastupnika iz oporbe predložila je zaključak kojim traži da se u Vukovaru odgodi primjena dvojezičnosti i to do sljedećeg popisa stanovništva. 

- Vlada je tamo izgubila gradonačelnika, izgubila je vijeće na redovnim lokalnim izborima i očito se ne može nositi s tom činjenicom. Pa umjesto da nađe načina kako urediti život u Vukovaru na zadovoljstvo svih njegovih građana, vi raspuštate vijeće - upozorio je Mlakar. 

S obzirom da se ministar u raspravi koristio sportskim rječnikom poručio mu je da bi bolje bilo da se bavi nogometom nego ovim poslom. 

Josip Salapić (HDSSB) smatra da je Vlada zbog nelogičnosti u popisu stanovništva u Vukovaru mogla raspisati ponavljanje popisa, a ne pribjegavati ovakvim pravnim mehanizmima. Pozvao je Vladu i zastupnike da dijalogom traže rješenje za ćirilicu u Vukovaru.

Josip Borić (HDZ) optužio je Vladu da potiče podjele te je podsjetio na premijerovi izjavu "mi ili oni" s kojom je kaže sve počelo. 

- Imam nekad osjećaj da su u stanju posvaditi dva cvijeta u vrtu, jednostavno ako im je to politički uputno - ustvrdio je HDZ-ovac. 

Pupovac: Ćirilica je povijesno pismo ljudskog roda

Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je da ćirilica nije samo srpsko niti pismo Srba u Vukovaru. To je povijesno, civilizacijsko i pismo ljudskoga roda za koje je trebalo stoljeće da se stvore kao i druga pisma. 

- Mi ih pretvaramo u simbol mržnje. Zemlja nam od toga nije bogatija, ali niti saborske rasprave - poručio je Pupovac koji je također pozvao na dijalog. 

Na tvrdnje iz HDZ-a da se vladajući na ovaj način žele obračunati s rezultatima izbora u Vukovaru.

- To je podmetanje kukavičjeg jajeta. Ako je to dio kampanje i ako nemate bolje jaje nemojte ni kukavičje podmetati. Grčka vodi kampanju protiv duga, a mi protiv ćirilice, a uvaljujemo se u dug povijesnih razmjera - poručio je Pupovac.

Ako za Hrvatsku nisu problem kukasti križevi i ustaše u, a problem nam je ćirilica i ovakvi zakoni onda ćemo se  boriti protiv takve Hrvatske, zaključio je SDSS-ovac. 

Lesar poziva na konsenzus

Tijekom saborske rasprave Dragutin Lesar (Laburisti) predložio je da se zakonom odgodi primjena prava na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Pozvao je na konsenzus među strankama kako bi se postigla dvotrećinska većina potrebna da se zakon izmijeni u skladu s odlukom Ustavnog suda. 

- Predlažemo da se posebnom odredbom zakona u gradu Vukovaru ili dijelu grada Vukovara regulira njihova primjena s vremenskim odmakom točno određenim zakonom. Ne može se zaključkom Sabora odgađati ili ne primjenjivati postojeća zakonska odredba kao što je to prijedlog o kojem se raspravlja. Ne može se ni odlukom Vlade odlučiti da se neka jedna odredba zakona ne primjenjuje. Odgodu s točno određenim rokom kao što to upućuje u svojoj odluci Ustavni sud može učiniti samo Sabor odredbom u zakonu i nikako drugačije. Odgodu s točno određenim rokom može učiniti samo Sabor odredbom u zakonu - ustvrdio je Lesar. 

Raspuštanje vijeća koja ne primijene prava nacionalnih manjina Lesar smatra rigoroznom mjerom, pa predlaže uvođenje "institut višeg nadležnog tijela u dva stupnja". Za prilagođavane statuta lokalnim predstavničkim tijelima trebalo je dati rok od šest, umjesto tri mjeseca. 

- Važna je dinamika i važan je razgovor oko toga, važan je razgovor o mjestima pijeteta, zajednički osjećaj odgovornosti prema mjestima pijeteta i prema stradanju generalno, koji treba posebno razviti u Vukovaru, kao i u svim drugim sredinama - rekao je Pupovac.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca