Obavijesti

News

Komentari 0

Boris Johnson tvrdi: Dogovor s EU moguć je već sljedeći mjesec

Boris Johnson tvrdi: Dogovor s EU moguć je već sljedeći mjesec
1

U zajedničkoj izjavi se kaže da je primljena na znanje odluka Velike Britanije da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja koje traje do kraja ove godine

VIDEO

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak kako vjeruje da je moguće postići dogovor o odnosu Britanije i EU-a nakon brexita do kraja srpnja.

"Ne vidimo razlog zbog kojeg to ne bi bilo napravljeno u srpnju", rekao je u televizijskom intervjuu nakon videokonferencije s čelnicima europskih institucija.

Na videokonferenciji su uz Johnsona sudjelovali predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel i Parlamenta Davida Sassoli.

Na planiranje Brexita Britanci su potrošili 4,4 milijardi funti
Na planiranje Brexita Britanci su potrošili 4,4 milijardi funti

Složili su se da je potrebno intenzivirati pregovore o budućim odnosima u srpnju kako bi se stvorili uvjeti za sporazum i njegovu ratifikaciju do kraja godine.

Johnson je rekao kako ne misli da je situacija daleko od dogovora ali je naglasio da je sada potrebno malo dinamike i energije u pregovorima.

Ne planira da se pregovori  oduže do jeseni ili zime, kazao je, "kao što bi možda u Bruxellesu željeli".

U zajedničkoj izjavi Londona i EU-a kaže se da su se "strane složile da je potreban novi zamah u pregovorima. Podržale su planove koje su glavni pregovarači dogovorili o intenziviranju razgovora u srpnju i stvaranju najpovoljnijih uvjeta za zaključivanje i ratifikaciju sporazuma prije konca 2020. godine".

Britanski mediji: 'Evo, Brexit je proveden, što je sad sljedeće?'
Britanski mediji: 'Evo, Brexit je proveden, što je sad sljedeće?'

Dvije strane su razmijenile mišljenje o dosadašnja četiri kruga pregovora o budućim odnosima na kojima nije postignut znatniji napredak. U zajedničkoj izjavi se kaže da je primljena na znanje odluka Velike Britanije da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja koje traje do kraja ove godine.

U zajedničkoj izjavi obje strane ističu svoju namjeru da će "vrijedno raditi na uspostavi odnosa, koji će biti na korist građana EU-a i Ujedinjene Kraljevine te potvrđuju odlučnost da na vrijeme i u potpunosti provedu sporazum o razdruživanju".

Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka. 

Slavlje na ulicama Londona: Tisuće čekale ponoć i Brexit
Slavlje na ulicama Londona:  Tisuće čekale ponoć i Brexit

Ako se želi izbjeći nagli prekid odnosa stvaranih tijekom 47 godina britanskog članstva u EU-u, potrebno je postići dogovor o budućim odnosima barem tri do četiri mjeseca prije kraja godine kako bi se ostavilo dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a