Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Bosansko buđenje: Pozadina prosvjeda koji su ujedinili sve

Trećina ljudi je bez posla, a tko radi prima oko 400 eura. Prosvjedi su ujedinili sve građane bez obzira na naciju i građani pobijaju izjave onih da su se okupili huligani

Franjo Lepan/24sata
Foto: Franjo Lepan/24sata
51 komentara

Ne idem odavde dok se ne riješe naši zahtjevi, došao sam dati podršku svojim prijateljima, zapravo, svima nama koji smo u istoj situaciji. Dakle nemamo posla, 20 godina nas se sustavno pljačka, ovi na vlasti osigurali su sebi dobra primanja. Njima sve treba, a nama kako bude. Stotine su tisuća nezaposlenih, vladajuće to nije briga. Zaposlili su svoje po rođačkoj i politički podobnoj liniji. Misle nas guliti i dalje, e neće, rekao je jedan mladi stanovnik Tuzle drugog dana prosvjeda, koji žali što nije bio prvog dana. Među prosvjednicima je bilo mnogo žena. U nekim se trenucima činilo da one vode prosvjede, nisu birale riječi koje su upućivale policajcima sa štitovima. 

- Kako vas nije sram, da nam tučete djecu. Jeste li vi ljudi, imate li svoju djecu. Sram vas bilo uniforme koju nosite, udarili ste na narod, djecu stare i nemoćne, na nas bijednike koji više ne možemo ni kraj s krajem sastaviti. Ne bojite li se vi Boga - govorile su žene policajcima. Na svakom koraku, među tisućama prosvjednika koji su se okupili ispred zgrade kantonalne vlade u Tuzli, samo nezadovoljstvo. Gorke su ispovijedi ljudi.

- Radio sam u jednoj od ovih firmi koje su ovi lopovi privatizirali. Istjerali su nas na ulicu kao posljednje bijednike. Uzeli su nam naše. Punih jedanaest godina je moja tvrtka u stečaju, nikako da se naplatimo.

Nitko se ne pita kako živim, kako sam dosad svojoj djeci kupovao kruh, a o ostalom da i ne govorim. Ne mogu više ili će oni otići ili mene neće biti jer je meni ionako svejedno izgubio sam sve, radno mjesto, zdravlje, prijatelje, a bojim se da ću ostati i bez djece jer neprestano traže mogućnost da odu odavde - kaže ogorčeni muškarac, a drugi mu se odmah priključuje:

- Izgubio sam sve, ne mogu više plaćati struju, vodu, za hranu skoro i nemam. Nema kome nisam dužan, rodbini ne smijem na oči, izbjegavaju me unatoč tome što im obećavam da ću im vratiti novac kada budem imao, u što sam i sam počeo sumnjati jer s ovima na vlasti nikako na zelenu granu - rekao je jedan od prosvjednika.

Svi oni ističu da im se čaša prelila, pobijaju izjave poput onih kako su se na ulicama okupili huligani, razbijači, lopovi.

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message