News

Komentari 39

Bošnjaković: Pozdrav 'Za dom spremni' podsjeća me na NDH

Bošnjaković: Pozdrav 'Za dom spremni' podsjeća me na NDH

U emisiji je gostovao i Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije koji je rekao da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj u posljednjih pet godina izgubila dah

Borba protiv korupcije nije stvar samo vlade, već svakog pojedinca i cijelog društva, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ) u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.  Bošnjaković je komentirao i činjenicu da se Hrvatska ne drži antikorupcijskih preporuka za saborske zastupnike te da kasni s donošenjem kodeksa ponašanja zastupnika.

U emisiji je gostovao i Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije koji je rekao da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj u posljednjih pet godina izgubila dah.

- Najslabija karika u ovom mandatu bila je najprije vlada i njezin način suprotstavljanja korupciji, a potom Hrvatski sabor. Politička korupcija koja je sa žetončićima osigurala opstanak ove vlade je nešto najgore što se moglo dogoditi Hrvatskom saboru, koji je zbog toga potpuno izgubio svoj legitimitet i ugled u hrvatskom društvu - rekao je Jovanović te dodao kako bi se sva imovina stečena korupcijom trebala apsolutno istog trenutka oduzeti.

- Imamo institute i tijela koja prate primanja i prihode i koja imaju alate za postupanje. Međutim, iz doba socijalizma onaj zakon o porijeklu imovine već smo imali na sceni u onom bivšem sustavu, to je zapravo bilo nešto potpuno neracionalno i nerazumno - izjavio je Bošnjaković. 

Jovanović je rekao kako je za virus korupcije najvažnija prevencija, ali mora biti iskrena, a transparentnost je ključna.

- Ali kada govorimo o ovoj aktualnoj vlasti, onda zapravo borbe protiv korupcije nije bilo. U našem programu poseban segment posvećen je borbi protiv korupcije što uključuje i novi Zakon o porijeklu imovine, ali i reformu pravosuđa - rekao je Jovanović. 

Bošnjaković smatra da je deset ministara otišlo ne zbog sumnje na korupciju već jer pritisak medija takav da otežava rad vlade.

- Koliko znam, niti protiv jednog se ne vodi nikakav kazneni postupak, osim što se vodi istraga u jednom predmetu - rekao je Bošnjaković te komentirao odluku Visokog prekršajnog suda da pozdrav Za dom spremni iz Thompsonove pjesme Bojna Čavoglave nije prekršaj protiv javnog reda i mira. 

- To nije završena priča i ocjenjivat će se od slučaja do slučaja. Je li to dobro? Naravno da nije dobro, ali moramo se pomiriti da je naša situacija takva, da taj pozdrav u nekim elementima nosi jednu, a u nekim drugu sliku - rekao je Bošnjaković kojeg pozdrav podsjeća na vrijeme NDH. 

- Međutim, s druge strane, kad vidimo da je taj pozdrav sadržan u grbu HOS-a, a to su oni ljudi koji su ginuli za Republiku Hrvatsku, a neki bi i to htjeli izbrisati, e s tim se ne slažem jer ne možemo promijeniti povijesne činjenice. Naprosto je činjenica da se to dogodilo - rekao je Bošnjaković, dok Jovanović smatra da je odluka sramotna. 

 

Najčitaniji članci