Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Druga eksplozija u rudniku: Potvrdili da nema preživjelih

Novom eksplozijom u novozelanskom rudniku Pike River, 50-ak kilometara od Greymoutha na jugu zemlje, nestala je svaka nada da je 29 rudara preživjelo

AFP/PXL
Foto: AFP/PXL
8 komentara

Svih 29 zatočenih rudara u Novom Zelandu je mrtvo, potvrdio je šef policije Gary Knowles. Nakon prve eksplozije u rudniku Pike River, 50-ak kilometara od Greymoutha na jugu zemlje u petak, došlo je do nove u srijedu popodne po lokalnom vremenu, piše CNN. Druga eksplozija bila je 'nešto jača od prve'. Točna lokacija obje eksplozija nije poznata.

- Toliko jaka da nitko nije mogao preživjeti - rekao je šef rudnika Peter Whittall. Stručnjak za eksplozije rekao je za novozelanske medije kako rudari vjerojatno nisu ni osjetili eksploziju.

Nešto prije druge eksplozije, analiza zraka u rudniku pokazala je da je još previsoka koncentracija ugljičnog dioksida i metana, a premala kisika. Knowles je potvrdio obiteljima kako su rudari mrtvi. Vojni robot s dvije kamere, kojeg su poslali u rudnik, našao je kacigu na kojoj je još bilo upaljeno svijetlo, ali bez tragova života. Kaciga je pala jednom od dvojice rudara koji su se spasili. Jedan od robota došao je do spremnika s kisikom, ali tamo nije bilo nikoga. 

Svi rudari, stari između 17 i 62 godine, ostali su zatočeni u rudniku nakon eksplozije u petak. Vjeruje se da nisu bili u grupi već jer su radili po cijelom rudniku. Moguće je da je samo polovica njih ostala skupa. Spasilačke ekipe nisu do sada ni mogle ući u okno zbog smrtonosne koncentracije plinova. Svaki rudar imao je kod sebe kisika za 30 minuta, dovoljno da dođe do nekog od spremnika kisika. 

- Bilo je preopasno. Nismo mogli riskirati živote spasioca - rekao je Whittall i dodao kako je uvjeren da dečki razumiju da nisu mogli ući. Obitelji rudara bile su očajne čuvši loše vijesti. Neki su vikali na medije i policiju.

I premijer se nadao čudu

Novozelandski premijer John Key u četvrtak će posjetiti obitelji rudara i izraziti im sućut.

- Ovo je nacionalna tragedija. Bitno je da znate da Novi Zeland stoji uz vas iako ne možemo osjetiti bol koju vi nosite u srcima i mislima - rekao je premijer na pressici i dodao kako se nadao čudu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message