Obavijesti

News

Komentari 289

Barišić čestitao Jagi Stojak jer je odbila asistirati na pobačaju

Barišić čestitao Jagi Stojak jer je odbila asistirati na pobačaju
15

Blagdan Velike Gospe: U Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, okupilo se 30.000 vjernika. Taj je broj bio manji nego prethodnih godina

VIDEO

Deseci tisuća vjernika hodočastilo je u Sinj kako bi u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavili blagdan Velike Gospe. Većina vjernika hodočastilo je cijelu noć, no i tijekom jutra stizali su mnogi kako bi mogli sudjelovati u procesiji te biti na središnjoj svečanoj misi na Trgu dr. Franje Tuđmana koju je predvodio msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski. 

Poručio je vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu. 

- Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom - rekao je mons. Barišić. 

U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz. 

- Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj. Kolike će majke i očevi s ovakvim svjedočenjem odustati od smrti svoga djeteta te ljudski, majčinski, roditeljski prihvatiti svoje čedo? Osobna svjedočanstva su jača od svih uvjeravanja i argumenata - rekao je Barišić.

Tijekom dana će kroz Sinj proći 100.000 vjernika

U najveće marijansko svetište na jugu Hrvatske stigli su vjernici iz cijele Dalmacije, pa i brojni turisti, a očekuje se da će tijekom dana kroz Sinj, koji ujedno slavi i svoj dan, proći 100.000 ljudi.

Bozanić: Danas se naša vjera propituje više nego ikada prije

Na proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, okupilo se 30.000 vjernika. Usprkos lijepom i manje vrućem vremenu nego prijašnjih godina, broj vjernika bio je manji nego inače. 

Misno slavlje u Crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. 

U svojem obraćanju vjernicima, nadbiskup Bozanić se osvrnuo na ulogu Crkve i vjere u svakodnevnom životu vjernika ali i naroda i države.

- Sabrani u svetištu Majke Božje Bistričke, kao i drugi vjernici na drugim mjestima, mi živimo iskustvo svoje vjere, ali ujedno smo i znak te vjere, duboko utkane u ljudsku zbilju, u naš narod i hrvatsku kulturu. Premda se vjera danas više nego prije podvrgava raznim propitivanjima koja dolaze iz onoga mentaliteta koji životne sigurnosti želi svesti na suženo poimanje racionalnoga i znanstvenoga, oslanjajući se na tehnološke pomake, kao Crkva znamo da vjera ponire u dubine istine. Svjesni smo da živimo u Europi, u tzv. Zapadnoj civilizaciji, odnosno u onome dijelu svijeta koji je prvi osjetio pogubne posljedice sekularizma. Danas u slojevitim okolnostima gospodarskih i društvenih poteškoća jasnije vidimo da su one plod moralnih stranputica koje su u svojoj jezgri kriza vjere. Istina je i to da je slabost vjere usko vezana uz oslabljenost razumskoga pristupa, te se s raznih strana pokušava nametnuti dojam kako je čovjeku uskraćen put do istine, kako do nje ne može doprijeti - rekao je Bozanić.

Također je spomenuo riječi pape Franje da je vjera usko povezana s ljubavlju, da tako 'smijemo reći da tamo gdje je u krizi istina, gdje se ona relativizira, postoji dublja kriza ljubavi, jer je zanemarena važnost vjere, te da nam taj put otvara oči, da vidimo gdje se rađaju naše tjeskobe, odakle zabrinutost, nezadovoljstvo i narušeni odnosi, da bismo dali više mjesta vjeri'. 

Osvrnuo se i na ulogu obitelji u prenošenju vjere te istospolne zajednice. 

- U prenošenju vjere posebnu ulogu ima obitelj. Papa Franjo kaže: 'Tu prije svega mislim na stabilnu zajednicu muškarca i žene u braku. Ta je zajednica plod njihove ljubavi, koja je znak i prisutnost Božje ljubavi, priznavanje i prihvaćanje dobrote spolne različitosti, zbog čega se bračni drugovi mogu združiti u jedno tijelo i sposobni su rađati novi život' - citirao je Bozanić Papu. 

'Svjetlo vjere najviše treba najodgovornijima za naše društvo'

Na kraju svog obraćanja vjernicima, nadbiskup Bozanić je rekao: 'Svjetlo vjere potrebno je svakome od nas, ali ta potreba tiče se i našega naroda, naročito najodgovornijih za život našega društva. Za njih često molimo svjetlo Božjega Duha, ali to nas ne oslobađa od naše odgovornosti kao vjernika. U konačnici, o brizi za svjetlo vjere u nama, ovisi i svjetlo na putu Domovine i naroda hrvatskog'.  

Na proslavi Velike Gospe u Mariji Bistrici nije zamijećen nitko iz državnog vrha Republike Hrvatske.

Biskup Ivas: Vraća li nam to netko crveni vijek i njegove sekretare

Tisuće vjernika od srijede hrle na Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u marijanskom svetište u Vrpolju kraj Šibenika. Središnje misno slavlje je predvodio šibenski biskup Ante Ivas koji je u propovjedi upozorio kako su 'razne ideologije vjeru nastojale pokazati kao tamu i mrak, te da znanost lišena moralnog i etičkog svijetla kao svoga temelja i regulatora ne uspijeva osvijetliti ljudsku budućnost'. 

- Danas se ponovno čuju stare parole kako je vjera privatna stvar, kako nije za javni život i društvena događanja. To su parole kojima nam naši privremeni nadrikreatori nove kulture žele oduzeti pravo da svjedočimo i branimo temeljne vrednote kršćanske vjere i kulture, te svete tradicije hrvatskoga naroda u javnom životu. Nova kultura ne želi priznati ni temeljno pravo na priziv savjesti. Ta nova kultura, kako je nazivaju prosvijećena, želi našoj djeci nametnuti nekakve module u kojima će učiti kao nema više muško – žensko, kako nema više oca i majke. U takvoj kulturi nema više razlike između branitelja i agresora, tu je moguće jedne stalno optuživati za zločine, a druge kako npr. komunističke zločine opravdavati i svečano slaviti - rekao je Ivas, pitajući se 'vraća li nam to netko crveni vijek i njegove sekretare'.

Ante Gotovina u Zelenoj katedrali u Prološcu

Svečano je bilo u općini Proložac koja na blagdan Velike Gospe proslavlja i dan općine. U prološkom marijanskom svetištu, u Zelenu katedralu pristiglo je nekoliko tisuća vjernika, a svečano euharistijsko slavlje kojem je prethodila procesija uz koncelebraciju desetke svećenika predvodio je imotski gvardijan fra Kristijan Stipanović. 

Svetoj misi nazočio je i poseban gost, general Ante Gotovina sa suprugom Dunjom. 

Mnogobrojni Imoćani poželjeli su stisnuti ruku generala Gotovine koji je u Proložac došao privatno te se družio sa svojim suborcima kojih je velik broj iz Imotske krajine. Svog ratnog zapovjednika Imoćani nisu tek tako puštali te se i nakon svete mise generalu bilo teško odvojiti od Imoćana. General nije želio davati nikakve izjave za medije.

Puljić predvodio misno slavlje u Velikom Rujnu na Velebitu

Blagdan Velike Gospe posebno se svečano slavi u Velikom Rujnu na Velebitu, gdje su desetljećima vjernici podvelebitskoga kraja odlazili na zavjet. Neki su i odrasli na velebitskim vrletima, pa ih svaki odlazak među velebitske vrleti vraća u dane djetinjstva i mladosti. 

No, svetište Velike Gospe na nadmorskoj visini od 950 metara mjesto je gdje duševni mir nastoje pronaći i brojni planinari, koji i obično planinare velebitskim stazama. I brojni atletičari, amateri i profesionalci, svake godine trče maraton od Starigrada do velikoga rujna. Svi oni sudjeluju u procesiji i misnom slavlju, koje je ove godine predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Tisuće vjernika stiglo u Rijeku: Među prvima došao Ivan Šuker 

Rijeka ljudi od ranog jutra počela je pristizati u Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci na svečano slavlje povodom svetkovine Velike Gospe. Među prvim posjetiteljima svetište je obišao i bivši ministar financija Ivan Šuker. 

Tijekom dana u ovo najstarije svetište u Hrvatskoj očekuje se dolazak uobičajenih 30-tak tisuća hodočasnika iz cijele zemlje i inozemstva. 

Vjerski dio proslave u perivoju Trsatskog svetišta započeo je prvom misom u 6 sati. 

Na kraju dana u krugu trsatske bazilike u 18.30 sati kreće hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske pri čemu će riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u koncelebraciji s brojnim svećenicima i vjernicima predstaviti središnju blagdansku misu. 

Tijekom dana u dvadesetak odvojenih ispovjedaonica u Perivoju mnogobrojni vjernici u kolonama čekaju svoj red pristupanja sakramentu ispovijedi kako bi se duhovno pripremili za misna slavlja. 

Uz vjerski program cjelodnevnu proslavu uobičajeno prate i razna kulturna događanja te mnogobrojni štandovi oko obližnje Dvorane Mladosti na kojima se mogu naći domaći autohtoni proizvodi poput hrane, mirisnih ulja, sapuna i kupki do raznoraznih, uglavnom sakralnih suvenira. 

Do crkve ima 561 Trsatska stuba, neki se penju na koljenima

Osim što se hodočasnici od davnina na ovaj sveti dan do crkve penju 561 Trsatskom stubom Petra Kružića, ( neki od njih na koljenima, kako bi iskupili svoje grijehe), za prijevoz su se pobrinuli predstavnici Odjela za sigurnost prometa, koji su posjetiteljima omogućili besplatan prijevoz autobusima Autotroleja dok je promet ulicom Šetališta Joakima Rakovca do Frankopanskog trga za ostala vozila tijekom dana zatvoren.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH