Obavijesti

News

Komentari 67

Bozanić: Nitko u Hrvatskoj ne smije ostati bez kruha

Bozanić: Nitko u Hrvatskoj ne smije ostati bez kruha
1

Nadbiskup Josip Bozanić uputio je Božićnu poruku kako smo pozvani da u srcu izgradimo jaslice u kojima će biti mjesta za ljudske boli

VIDEO

Kardinal pritom posebno upozorava na napuštenu, iskorištavanu i zlostavljanu djecu, djecu koja su razdirana zbog rastave roditelja, mlade kojima su ukradeni snovi i veliki ideali i koji su gurnuti u gorčinu droge i alkohola, na obitelji bez doma, branitelje kojima je nepoštovanje njihove žrtve zamaglilo pogled na vrijednost dara vlastita života, na nezaposlene, osamljene, stare i bolesne, strance, zatvorenike, diskriminirane žene, pripadnike drugih naroda i rasa, na žrtve ratova i terorističkih napada.
- Da bi naš Božić imao kršćanski smisao, u jaslicama hrvatskoga kršćanskog srca mora biti mjesta za te ljude - napominje Bozanić.
Po njegovim riječima potreban nam je Božji Duh da dokinemo nedopustivo stanje trpljenja naših bližnjih.
- Stoga potičem sve nas kršćane da budemo osjetljivi na bijedu ljudi oko sebe. Kako li je bolno, a za nas kršćane i sramotno, slušati i gledati da danas u Hrvatskoj netko mora gladovati ili nema najosnovnije za život - napominje te dodaje kako u Hrvatskoj nitko ne smije biti gladan, nitko ne treba i ne smije ostati bez najpotrebnijega.
- Ako netko pokraj nas vjernika gladuje, smrzava se, umire napušten, uzalud nam naše kršćanstvo, i nemamo pravo zvati se kršćanima. Ako ne vidimo bližnjega u potrebi, nismo razumjeli dar Božića, ni dar euharistije - tvrdi nadbiskup.
Bozanić kaže kako mnoštvo društvenih problema i nezadovoljstva izviru iz ljudske sebičnosti. Sebičnost rađa oholost, isključivost, nametljivost, gramzivost; sebičnost zahtijeva prava koja krše tuđa prava i ne poštuje tuđe osjećaje.
Za budućnost hrvatskoga društva sebičnost je pogubna, ističe nadbiskup, dodajući kako nesebičan čovjek, prožet Božićem, nije sklon korupciji, dok je sebičnost razlog razdora, razaranja i pokvarenosti u društvu.
- Bilo bi manje tuge, razočaranja i gorčine u obiteljima, u društvu, u narodu i državi da svatko na svom mjestu živi odgovorno i nesebično ono što mu je povjereno - kaže kardinal te dodaje kako ne misli pritom samo na političare i dužnosnike, nego na svako zanimanje. Upozorava kako je u Hrvatskoj danas previše onih koji misle da sudjelovanje na nedjeljnoj euharistiji nije potrebno za njihovo kršćanstvo. "Ali htjeti biti kršćanin bez nedjeljne mise isto je kao da netko želi biti kršćanin bez Krista", ustvrdio je, poručivši: "Čuvajmo nedjelju!". Na kraju poruke svima do kojih dopire njegova poruka kardinal Josip Bozanić zaželio je čestit Božić i blagoslovljenu novu 2008. godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a