Obavijesti

News

Komentari 8

Bozanićev kuhar kardinalu uvijek priprema jeftina jela

Bozanićev kuhar kardinalu uvijek priprema jeftina jela
3

Kardinal uživa u jelima fra Željka Kujundžića (22). Namirnice svakodnevno kupuje na tržnici Dolac, a redovnicima najviše voli kuhati razna variva

VIDEO

Često sam kuhao za kardinala Bozanića, a posljednje što sam pripremio za njega bio je biftek u umaku od brusnica i pileća prsa u umaku od vrganja. Ako dolazi u naš samostan, kuham mu jeftina jela koja si mogu priuštiti hrvatske obitelji. Kardinal je skroman i voli obična jela. Posluživao sam i predsjednika Stipu Mesića te premijera Ivu Sanadera, priča fra Željko Kujundžić (22), redovnik u franjevačkom samostanu na zagrebačkom Kaptolu, kojemu je posebna strast kuhanje. Za svećenike i redovnike koji žive u samostanu kuha svakog dana, a većinom, kaže, sprema razna variva. Namirnice kupuje na tržnici Dolac ili jedanput na tjedan na veletržnici Žitnjak. Nastavnici u srednjoj kuharskoj školi odmah su prepoznali njegov talent te su mu povjerili pripremanje hrane za razne svečanosti i domjenke. Osvojio je prvo mjesto na školskom natjecanju, a ono mu je omogućilo predstavljanje grada Samobora na natjecanju Gastro 2006. u Zagrebu. Tad je pripremio hladni izložak Licitarsko srce, koje je napravio od kombinacije goveđeg hrpta i majoneze. Mladi fratar, osim što je maštovit i obožava kuhati, pri spremanju jela uvijek se pomoli. Iako nije maštao o tome da postane kuhar, fra Kujundžić otkriva kako se tijekom prvih pola godine školovanja pronašao upravo u tome. Uskoro će završiti školu za kuhara specijalista. Posebna želja mu je napisati kuharicu koja će sadržavati recepte za pripremanje zimnica, kojih, kako kaže, više nema ni u jednoj modernoj kuharici.

FRA KUJUNDŽIĆEV RECEPT ZA JELO 'FRATARSKI UMAK'
SASTOJCI: 150 g crvenog luka, 200 g mrkve, 150 g celerova korijena, 125 g ukuhane rajčice (pelat), Začini: maslinovo ulje, peršin (svježi), papar, sol, bosiljak, češnjak.
PRIPREMA: Mrkvu i luk izrezati na sitne kockice i lagano pirjati na maslinovu ulju. Kad mrkva i luk omekšaju, dodati sitno nasjeckane kockice celerova korijena. Nakon toga dodati ukuhanu rajčicu i reducirati na željenu gustoću. Na kraju začiniti s malo papra, soli, bosiljka, peršina i jednim češnjem češnjaka. Umak možete poslužiti s rezancima ili njokima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje