News

Komentari 29

Božić: Gori na Dinari, požar je možda i veći od onog splitskog

Trenutačno je najveći požar u zemlji onaj na Dinari, kaže Stipe Božić te dodaje da gori pogranična linija od Maglaja prema Vještić gori, ali s hrvatske strane granice

Visoke temperature na širem području Splitsko-dalmatinske županije na svom su vrhuncu, zbog čega vatrogasci gase nekoliko požara od kojih je najveći onaj na Dinari, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar na Dinari planuo je još u subotu zahvativši uglavnom gustu hrastovu šumu, ali i travu, makiju te nisko raslinje na teško pristupačnom i miniranom terenu.

Iz splitskog vatrogasno-operativnog centra za Hinu kažu kako je popodne požarište "više nego aktivno", na njemu se nalazi 30 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Sinj, Trilj, Muć i Vrlika sa sedam vozila, a pomažu im i zračne snage, koje ne smiju gasiti na miniranom području. O silini požara, dodaju, dovoljno govori i činjenica da je vatra prešla i na teritorij susjedne Bosne i Hercegovine.

Gori na području uz bosanskohercegovačku granicu. Cijelo Livanjsko polje, a i samo Livno pokriveni su gustim dimom, javlja planinarska udruga Dinaridi.

U sinjskom DVD-u navode da je dio vatrogasaca cijelo vrijeme raspoređen na Vrdovu gdje se nalaze vikend kuće, a tijekom noći dio ih dežura na požarištu. Neslužbeno se doznaje da je riječ o opožarenoj površini većoj od 4500 hektara, koliko je izgorjelo u požaru na splitskom području, kao i da je to područje minirano te ima puno poskoka.

- Trenutačno je najveći požar u zemlji onaj na Dinari - upozorava i Stipe Božić te dodaje da gori pogranična linija od Maglaja prema Vještić gori, ali s hrvatske strane granice.

Na Vrdovu na Dinari požar je počeo u subotu, GSS je javio 112 i ponudio pomoć, međutim do 5 ujutro nitko se nije javio, kaže za HRT Stipe Božić i dodaje da su 4 vatrogasca došla u podnožje planine, ali bilo je prekasno.

- Nitko kasnije nije kontaktirao s nama, iako smo pratili što se događa. Očito je netko nepažnjom nešto zapalio, ali površina je velika. Može biti čak i veća od ove splitske opožarene površine -  tvrdi Stipe Božić, a prenosi tportal.

Od nedjelje ujutro gori i u Lećevici, gdje su oko 14 sati stigla i dva airtractora Fire boss kako bi pomogli gasiteljima obuzdati vatrenu stihiju. Tamo gase vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Kaštela, Mladost, Zagora, a dio ljudi je raspoređen i na brdo. Gori hrastovina, trava i nisko raslinje. 

Dva kanadera tijekom dana gase požar i na Visu, gdje nedaleko mjesta Rukavac gori borova šuma, a gase ga komiški vatrogasci.

Najčitaniji članci