Obavijesti

News

Komentari 70

'Izdali smo već 15 tisuća covid putovnica. Hoćemo li s njima ići u druge zemlje? Ovisi o njima'

'Izdali smo već 15 tisuća covid putovnica. Hoćemo li s njima ići u druge zemlje? Ovisi o njima'

Nama je važno da svi oni koji imaju tu potvrdu mogu doći k nama, jer smo turistička zemlja. Važno je da se smanji zadržavanje na granicama, rekao je Božinović. Nije siguran hoće li Hrvati s njome moći u druge zemlje

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, predstavio je novinarima u Saboru zelene digitalne potvrde, tzv. Covid-putovnice koje su se kod nas počele već od danas izdavati.  Na razini cijele EU počet će od 1. srpnja.

Isprobali smo preko sustava e-Građani i sami dobiti potvrdu, uvjereni da nećemo uspjeti jer još čekamo drugu dozu cjepiva. No, za zaista samo par sekundi dobili smo potvrdu i na temelju samo jedne doze. Piše da vrijedi do 9. srpnja. I što mi sad možemo s njom ako je za putovanja unutar EU potrebna potvrda o primljene dvije doze i to nakon 14 dana, pitali smo Božinovića. I odgovor je - ustvari još ništa. S tom potvrdom o jednoj dozi može se putovati k nama. A mi za sad s njom jedino možemo skoknuti do Austrije jer jedino ona uz nas omogućila ulazak u zemlju s potvrdom o primljenoj jednoj dozi. No bitno je za znati, kako ističe Božinović, da se potvrda može dobiti nakon 22 dana od primanja prve doze. Sve je tek u početnoj fazi, tek par zemalja uz nas je uopće pokrenula već sad taj interoperabilni sustav. 

POGLEDAJTE VIDEO: Božinović o covid-putovnicama 

- Svi naši građani koji imaju sustav e-Građani ili oni koji idu u poslovnice HZZO-a mogu dobiti potvrdu. Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ukoliko je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu - rekao je Božinović. Dodao je kako je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije u tom pogledu. 

Ovako izgleda Covid putovnica. Od danas je možete izvaditi
Ovako izgleda Covid putovnica. Od danas je možete izvaditi

Uz Hrvatsku su za izdavanje potvrda već sad spremne još i Njemačka, Italija i Danska. 

- Za sad se 13 europskih zemalja uspješno konektiralo na taj europski pristupnik vezan za Covid potvrde. Mi smo prije par dana dobili potvrdu da je Hrvatska u potpunosti interoperabilna. Naravno, što se tiče prelaska granice, to će ovisiti o uvjetima drugih zemalja. Ali ono  što je u ovom trenutku najvažnija poruka jest da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku - rekao je Božinović i poručio da je do 13 sati izdano oko 15 tisuća potvrda. 

- Mi smo se ozbiljno tome posvetili, angažirani su informatički stručnjaci u AKD-u, Ministarstvu unutarnjih poslova, HZZO-u i HZJZ-u. I za nekoliko desetaka sekundi već možete imati potvrdu - rekao je.

Što se tiče nas i putovanja van Hrvatske s tom potvrdom 22 dana nakon od jedne doze, Božinović je ponovio kako o tome još uvijek odlučuje svaka država za sebe. Hrvatska je, poručio je, prva implementirala potvrde za granične prijelaze, no nije siguran gdje će Hrvati s njome moći putovati. 

- Mi idemo za time da budemo kompatibilni sa zemljama koje već imaju neka takva rješenja. Kao Austrija. Nama je važno da svi oni koji imaju tu potvrdu mogu doći k nama jer smo turistička zemlja. Potvrda svim građanima EU je da kod nas s tim potvrdama mogu doći i da će se minimalno zadržavati na granici, onoliko koliko je potrebno da se to kompjuterski očita - rekao je. 

Plenković: Naći ćemo način da naši susjedi i prije uvođenja potvrda mogu doći u Hrvatsku
Plenković: Naći ćemo način da naši susjedi i prije uvođenja potvrda mogu doći u Hrvatsku

Mi smo za sad prvi koji smo krenuli s izdavanjem potvrda nakon jedne doze cjepiva, dodao je Božinović. Dakle, i s tim potvrdama ustvari moramo provjeravati pravila svake zemlje.

- Cijeli sustav za cijelu Europsku uniju stupit će na snagu 1. srpnja. Do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kad su u pitanju doze cjepiva, ali to je suvereno pravo svake države da odlučuje o kriterijima. Ja se nadam da će biti ista pravila jer tek tada dobivamo puni smisao ovih potvrda. Mi smo tu liberalni u smislu jedne doze nakon 22 dana - rekao je Božinović.

Istaknuo je kako se za digitalne potvrde izdaju samo za cjepiva odobrena u Europskoj uniji.

- To su europska pravila, to je europska digitalna potvrda, tako joj je ime i za sad se odnosi samo na cjepiva registrirana u EU. To ne znači da građani EU i drugi koji budu cijepljeni drugim cjepivima neće moći pod istim uvjetima ući u RH, ali jednostavno se to neće moći očitati kroz digitalnu potvrdu - rekao je.

I sam je zatražio preko e-Građanina potvrdu i dobio. Isprintao ju je i pokazao kako se može presavinuti kako bi na granici pokazali samo onaj dio s QR kodom. Time, naglasio je, policijski službenici dobivaju minimalno informacija o vama - ime i prezime te datum rođenja.

- Potvrde će se u PDF formatu moći očitati na Enter Croatia, znate koliko nam je taj sustav pomogao prošle godine i dodatno ćemo ubrzati prelazak granice - rekao je.

Podsjetio je kako se potvrda s e-Građanina može skinuti na mobitel i pokazivati je preko mobitela ili ju isprintati. A ako ne možete na e-Građanin, možete ju zatražiti preko HZZO-a.

Najavljivalo se i pokretanje mobilne aplikacije preko koje bi se mogao očitavati QR kod s potvrde. Božinović sad kaže kako smo tek pokrenuli ovaj sustav, da je sve još u početku, ali da će se i mobilna aplikacija u budućnosti pokrenuti, obzirom da će se primjena tih potvrda proširiti na razne usluge, ne samo na putovanja. 

- Za sad su spremne aplikacije samo za službenike. To ćemo sve u idućoj fazi - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je