News

Komentari 13

Božinović o novim osobnim iskaznicama: Građani će lakše prolaziti kontrole na granicama

Božinović o novim osobnim iskaznicama: Građani će lakše prolaziti kontrole na granicama

Božinović je naglasio kako svi oni koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu obavezni podnositi zahtjev za nove e-osobne iskaznice dok im trenutne vrijede

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako od 2. kolovoza na snagu stupaju nove elektroničke osobne iskaznice, koje će imati beskontaktni elektronični nosač, na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija).

- To će ojačati pouzdanost i sigurnost identifikacije za hrvatske i europske građane - rekao je. 

Izdavanje e-osobnih iskaznica, dodao je, iznosit će 100 kuna, za one starije od 70 godina 70 kuna, a za žurni postupak cijena ostaje ista. 

- Ova biometrijska isprava ima status i putne isprave i jednako je vrijedna putovnici. To će omogućiti jednostavniji i brži prolaz graničnih kontrola unutar EU, kao i u zračnim lukama. Osim toga, e-osobna objedinjava zdravstvenu i osobnu iskaznicu, neće se morati imati odvojene iskaznice. U tu svrhu su IT službe MUP-a i HZZO-a izvršili povezivanje sustava i primjenom web servisa omogućili povlačenje matičnog broja osiguranika - rekao je. 

E-osobna će objedinjavati zdravstvenu i osobnu iskaznicu, a ujedno će vrijediti i kao putovnica

Naglasio kako će se iskaznica moći koristiti pomoću čitača i na mobitelima i tabletima, a ne samo kompjuterima, kako je bilo do sada. 

- Programsko rješenje bit će besplatno, a nakon što se aktivira aplikacija omogućit će se jednostavna prijava na sustav e-građani s najvišom razinom sigurnosti i digitalni potpis putem mobitela i tableta - rekao je. 

Poručio je i kako su na 11 najfrekventnijih lokacija osigurali e-kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica. 

- Oni koji aktiviraju iskaznicu na e-kiosku više neće imati potrebu za kupnjom čitača, koji košta 50 kuna - istaknuo je Božinović i naglasio kako svi oni koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu obavezni podnositi zahtjev za nove e-osobne iskaznice dok im trenutne vrijede.