Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Božo Biškupić: 'Kao dijete zavidio sam strojovođama'

Kako je odrastao u poratno vrijeme, Biškupić je zavidio strojovođama jer su oni stalno putovali. Vidović je htio biti glumac, a Šišljagić dimnjačar

Sanjin Strukić
Foto: Sanjin Strukić
0 komentara

Najstariji član Vlade i strastveni kolekcionar umjetnina Božo Biškupić (HDZ) nakratko je umjesto u ministarsku zasjeo u fotelju strojovođe i tako u 70. godini ostvario dječački san.      
- Odrastao sam u poratno vrijeme, čeznutljivo gledao vlakove i zavidio strojovođama jer su stalno putovali. I ja sam želio vidjeti svijeta - prisjetio se ministar kulture nakon što je spretno preskočio šine na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i popeo se u lokomotivu. Zavaljen u stolac, priznao je da je fotelja strojovođe udobnija od ministarske, no posao je, kaže, daleko stresniji. Pažljivo je upijao svaku riječ instruktora vuče Ivice Pavkovića, koji ga je upoznao s “tajnama” posla.

ŠIŠLJAGIĆ: HTIO SAM LJUDIMA NOSITI SREĆU
Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a kao dječak bio je oduševljen dimnjačarima i sanjao je samo da krene njihovim putem.
- Bio sam zadivljen s njima. Tome je pridonijelo vjerovanje da dimnjačar donosi sreću. Divio sam im se kako hodaju po krovovima, a bio sam uvjeren da donose sreću, jer su se svi lovili za gumb kad god bi ga vidjeli - rekao je Šišljagić nakon što je očistio nekoliko dimnjaka Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi.
Tamo je i obukao kostim dimnjačara, a stepenicama se  vrlo spretno popeo na krov. Rođenog Osječanina dimnjačarstvo je popustilo krajem osnovne škole jer se zaljubio u medicinu i odlučio postao kirurg. Iako je već drugi  mandat saborski zastupnik, Šišljagić je javnosti postao poznat u vrijeme štrajka glađu Branimira Glavaša, kojeg je i liječio u osječkoj bolnici, gdje i danas radi.

PRIMORAC NAJSRETNIJI U FORENZIČKOM LABOSU
U Institutu američke vojske u Rockwillu Dragan Primorac sudjelovao je u identifikaciji žrtava Vijetnama, a još i danas ga fascinira slučaj O. J. Simpsona na kojem je, uz Henryja Leeja, sudjelovao.
- Henry i njegova forenzička ekipa na tlu kuće O. J. Simpsona ugledali su krv. Analizom su ustanovili da je u krvi supstanca edta, koja se dodaje u laboratorijima da se krv ne bi zgrušala. To im je bio sjajan trag da je Simpsonova krv podmetnuta - ispričao nam je Primorac u forenzičkom laboratoriju u Splitu.

VIDOVIĆ BI ZAIGRAO KRATKU ULOGU U FILMU
Kazališne daske i glumački poziv oduvijek su privlačili SDP-ova Davorka Vidovića.
- Od malena sam bio umjetnički 'vudren’, čak sam kao klinac i glumio. Prva uloga bila mi je razbojnik u predstavi 'Mačak u čizmama’. Igrao sam i u profesionalnim kazalištma, a danas se često nalazim s druge strane u publici - rekao je Vidović na daskama zagrebačkog kazališta Gavella. Otkrio je da mu je neostvareni san zaigrati kratku ulogu na filmu, makar kao statist, a intenzivno radi na tome da sve ne ostane samo na želji.

NEOSTVARENA ŽELJA - BITI KAPETAN VLADE
Obiteljski korijeni vežu ga uz more, pa je šef HNS-a Radimir Čačić kao dječak sanjao da će jednoga dana biti kapetan broda.
- Očeva uloga bila je neizostavna u vezanosti za more, a često me znao povesti na ribarenje - ponosno je pričao Čačić na palubi za kormilom broda “Srđ” u dubrovačkoj luci Gruž, dok su ga prolaznici sa znatiželjom promatrali. Iako ljetne mjesece gotovo svake godine provodi na svom brodu, Čačiću je ostala još jedna neostvarena želja za koju se nada da će se ispuniti, a to je zakormilariti Vladom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message