Obavijesti

News

Komentari 296

Dogovor Agrokora i banaka: U novoj upravi neće biti Hrvata?

Dogovor Agrokora i banaka: U novoj upravi neće biti Hrvata?
2

Ne možemo dozvoliti da bilo koja kompanija u Hrvatskoj može toliko ugroziti gospodarski sustav da od nje možemo očekivati recesiju. Zakon je ključan, kazao je Petrov nakon sastanka u Vladi

VIDEO

Predsjednik Sabora Božo Petrov podnio je u četvrtak kaznenu prijavu DORH-u protiv uprave Agrokora na čelu s vlasnikom Ivicom Todorićem, javlja Večernji list. Petrov je kaznenu prijavu podnio kao fizička osoba. Prijavu je podnio zbog navodnih lažiranja financijskih izvješća. Na prijavu ga je motivirala izjava Jurija Solovjeva, prvog potpredsjednika ruske državne banke, koja je, istina, dan kasnije ublažena. Rečeno je kako kako je došlo do greške u prijevodu i kako je rečeno da je bilo nepravilnosti, a ne lažiranja izvješća. Kasnije je još objavljeno kako su sve nepravilnosti naknadno ispravljene.

Postignut dogovor s bankama?

A kasno navečer je u sjedištu Agrokora, u Ciboninom tornju, prema neslužbenim informacijama, načelno je dogovoren tzv. "standstill" sporazum između vodstva Agrokora i njihovih vjerovnika.  Riječ je o aranžmanu kojim bi se zamrznulo plaćanje kamata. Agrokor bi tada dobio svježe kredite da plati dugove dobavljačima, a ne bi morao bar nekoliko mjeseci plaćati kamate.

No, Rusi zauzvrat traže smjenu uprave. Navodno bi u ponedjeljak otkaz trebala dobiti cijela uprava Agrokora, a u novoj neće biti nijednog Hrvata, piše N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz to, u petak bi se trebao nastaviti sastanak s dobavljačima.

Petrov: Niti jedna kompanija ne smije toliko ugroziti gospodarski sustav

U Vladi je do kasnih sati trajao sastanak oko novog zakona o sistemski važnim tvrtkama, tzv. 'lex Agrokor' koji bi se trebao predstaviti u petak. Sastali su su se premijer Andrej Plenković i ministrica Martina Dalić. Nacrt zakona bi se u petak trebao naći na sjednici Vlade i ići u brzu saborsku proceduru.  U Vladu su u večernjim satima ušli i Petrov te Nikola Grmoja. 

Sastanak  je završio iza 23 sata. Petrov je na odlasku rekao da ćemo sve detalje o novom zakonu čuti u petak.

- Ne možemo dozvoliti da bilo koja kompanija u Hrvatskoj može toliko ugroziti gospodarski sustav da od nje možemo očekivati recesiju. Zakon je ključan da bi se zaštitio gospodarski razvoj i radna mjesta - kazao je Petrov.

Što predviđa zakon?

Navodno bi novi zakon predviđao restrukturiranje kompletnog Agrokora u roku godinu dana te razbijanje na manje tvrtke. U tom bi slučaju Ivica Todorić morao izaći iz upravljačkih i vlasničkih struktura. 

Stajalište je Mosta da Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna. U Mostu smatraju da Todorić nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Koncern Agrokor, smatraju u Mostu, tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebalo bi "razmontirati", odnosno razdijeliti na niz tvrtki.

Koncern je potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor, poručuju.

Smatraju da bi trenutačna loša situacija u koncernu mogla riješiti novim zakonom, stvaranjem "bedema oko Agrokora s propustima" kako bi se tvrtka dokapitalizirala i nova dao dobavljačima te omogući im se nastavak funkcioniranja i očuvanje radnih mjesta.

Kako kažu u Mostu, "bude li potrebno, Ivici Todoriću bi se moglo oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi".

Zakon bi trebao omogućiti godinu dana vremena za analizu situacije i donošenje plana restrukturiranja, te nagodbu s vjerovnicima, dodaju u Mostu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 296
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti