Obavijesti

News

Komentari 10

Branimir Glavaš traži izuzeće suca Tripala iz vijeća o žalbi

Branimir Glavaš traži izuzeće suca Tripala iz vijeća o žalbi
1

Glavaš traži izuzeće Tripala jer je taj sudac odlučivao o njegovoj žalbi da se kao nezakonit izuzme iskaz u policiji i kod istražnog suca Gordane Getoš Magdić u listopadu 2006.

VIDEO

Postupak, koji se vodi na Vrhovnom sudu povodom žalbi Branimira Glavaša i ostalih na prvostupanjsku presudu za ratni zločin u Osijeku 1991., ponovno je prekinut zbog novog zahtjeva obrane da se iz Sudskog vijeća izuzme sudac Žarko Dundović, a nastavak zasjedanja zakazan je za utorak do kada bi predsjednik Vrhovnog suda trebao donijeti odluku o tom zahtjevu za izuzećem.

Izuzeće Žarka Dundovića zatražila je obrana trećeokrivljene Gordane Getoš Magdić, navodeći da je taj sudac kao član posebnog vijeća sudjelovao u donošenju odluke o disciplinskoj odgovornosti za sukob interesa odvjetnika Radoslava Arambašića koji je za isto djelo branio Getoš Magdić i još jednu osobu.

Predsjednica Sudskog vijeća potom je prekinula sjednicu i nastavak zasjedanja zakazala za utorak, no hoće li sjednica biti nastavljena ovisit će o tome kako će predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin odlučiti o zahtjevu. Odbije li ga, sjednica će biti nastavljena, a u suprotnom će se morati birati novo vijeće.

Odmah na početku današnje sjednice izuzeće je tražila i obrana Branimira Glavaš. Oni su, pak, tražili izuzeće Dražena Tripala, navodeći da je Tripalo odlučivao o Glavaševoj žalbi da se kao nezakonit izuzme iskaz u policiji i kod istražnog suca Gordane Getoš Magdić u listopadu 2006. godine.

U zahtjevu je Glavaš naveo da sudac Tripalo sada treba odlučivati o ispravnosti vlastite odluke što, kaže, nije dopustivo s aspekta zaštitite prava na pravično suđenje.

No, nakon stanke, koja je potrajala oko sat i pol, predsjednica sudskog vijeća objavila je da je Ured predsjednika Vrhovnog suda odlučio da se Glavašev zahtjev za izuzećem odbaci kao nedopušten.

Branitelj trećeokrivljene Getoš Magdić, Antun Babić izjavio je novinarima nakon sjednice da njihov prijedlog za izuzećem nisu odbacili jer su ga podnijeli odmah, a ne dan kasnije. „Ja sam danas i saznao za tu činjenicu kad smo dobili dokumente i iz toga razloga vijeće nije moglo odbaciti prijedlog nego će o njemu morati odlučivati predsjednik Vrhovnog suda“, rekao je Babić.

Dodao je da će oni ako im bude odbačen zahtjev, za razliku od Glavaševe obrane, imati pravo žalbe jer su, kaže,  prijedlog za izuzećem podnijeli pravovremeno.

Jedan od Glavaševih branitelja Veljko Miljević, kazao je pak da je Glavaš podnio zahtjev za izuzećem jutros prije početka nastavka sjednice. Dodao je da do jučer ujutro nitko nije znao sastav vijeća, a nakon toga je trebalo izvršiti uvid u spis od nekoliko tisuća stranica. Glavaševa obrana nema pravo žalbe na odluku kojom je odbačen njihov zahtjev, ali to može učiniti u žalbi na odluku o glavnoj stvari.

Vrhovni sud započeo je u četvrtak s dvodnevnom sjednicom na kojoj ponovno odlučuje o nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin na srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

O tom predmetu Vrhovni sud ponovno odlučuje s obzirom da je Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv njega.

Glavaš je zbog tog slučaja proveo u zatvoru više od pet godina, a na snazi protv njega je sada samo nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je osuđen na deset godina zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je