News

Komentari 9

Branio Vukovar i nestao nakon pada grada: 'Tražim sina dulje nego što je on uopće živio...'

Branio  Vukovar i nestao  nakon pada grada: 'Tražim sina dulje nego što je on  uopće živio...'

Marija Šestan, Vukovarka s vinkovačkom adresom, već 30 godina traži sina Tomislava Šestana. Sve je manje nade, kaže, da će ga ikada pronaći. Često ga sanja a ne zna kad je prospavala cijelu noć

Punih 30 godina živim dva usporedna života. Jedan je onaj normalan, kad odlazim među ljude, radim, kupujem, pričam... A drugi je onaj koji živim u mislima i razgovoru sa svojim djetetom..

Pogledajte video: Gdje su srce, ruke i kosa moga sina

Tijekom dana bezbroj se puta sjetim života prije rata. Jako mi nedostaje moje dijete i jako mi je teško živjeti sa spoznajom da ga nema. Puno puta uhvati me velika čežnja da ga vidim, zagrlim, poljubim... A sve manje nade imam da ću ga ikad i pronaći. Uvijek se pitam, ako i pronađem njegove kosti, gdje su njegova kosa, njegove oči, srce, njegove ruke... Ne sjećam se kad sam prospavala cijelu noć. Imam osjećaj da sam stalno u mislima s njim. A onda ga nekad sanjam. Pa kad se ujutro probudim, mrzim samu sebe što sam se probudila, jer je taj san prestao, tiho i kroz suze ispričala nam je lani Marija Šestan, Vukovarka s vinkovačkom adresom, koja već 30 godina traži sina Tomislava Šestana.

Tražim ga dulje nego što je on uopće živio

Bio je vukovarski branitelj i nestao je nakon pada grada. Imao je samo 21 godinu.

- Tražim ga dulje nego što je on uopće živio - nemoćno je slegla ramenima i preplavljena silnom tugom pogledala u sinovu fotografiju. Kao što s tugom iz dana u dan gleda i sinovljeve vršnjake, njihove obitelji, djecu... Pa se pita kakav bi život imao njezin sin da je ostao živ. Kao i Marijin, životi obitelji 365 žrtava hrvatskih branitelja i civila nestalih na širem vukovarskom području tijekom obrane grada, prožeti su tugom, patnjom, uspomenama i sjećanjima.

Potraga za nestalima

Dan uoči obljetnice pada Vukovara, iz pijeteta prema njima i njihovim obiteljima, na sljedećim stranicama donosimo njihove fotografije, imena i prezimena. Ustupili su nam ih Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Vukovarske majke. Izvukli su ih iz albuma koje s posebnom pažnjom čuvaju već više od četvrt stoljeća.

Nažalost, slike nekih od njih više ne postoje. Kao i njihove sudbine, uništene su tijekom razaranja Grada heroja. Članovi njihovih obitelji ustrajno ih traže, za njima tuguju i pate u tišini svojih domova. Već 30 godina rastrgani su između razuma i osjećaja, znaju da se njihovi najmiliji neće vratiti, a ipak se ne prestaju nadati.

Redakcija 24sata već pet godina priča njihove priče. Ustrajnim objavama ispovijesti slomljenih majki, očeva, kampanjama i apelima pokušavamo pridonijeti rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu.

Njihove tužne ispovijesti i dramatične vapaje već smo objavili u knjigama Nestali i Nestali 2. A da se ne zaboravi, da ostane trajno zapisano, uoči obljetnice pada Vukovara u prodaji će se naći i treća knjiga Nestali. Kao i prethodne dvije, i u ovoj je 46 potresnih priča ispunjenih golemom tugom i živim svjedočanstvima višedesetljetne borbe za pronalazak nestalih sinova, braće, supružnika, roditelja.

Iako je Domovinski rat davno završen, sudbina 1858 ljudi još uvijek je nepoznata i vode se kao nestali.

Najčitaniji članci