Obavijesti

News

Komentari 38

Branitelj je 'oživio' zahvaljujući 24 sata: 'Pobijedio sam državu'

Branitelj je 'oživio' zahvaljujući 24 sata: 'Pobijedio sam državu'
6

Odšteta od 11.000 kn: Sutkinja Općinskog suda u Bujama presudila je kako lokalna uprava nije namjerno oštetila Vladu Čičeka, ali nije ni učinila ništa da ispravi svoju grešku

VIDEO

Vlado Čiček (52), “mrtvi” hrvatski branitelj iz Novigrada, kojeg su administrativno oživili tek nakon serije napisa u 24sata, u ponedjeljak je, nakon sedam godina od podnesene tužbe, na Općinskom sudu u Bujama dobio sudsku bitku protiv Republike Hrvatske.

Podsjetimo, iako živ, za državu je bio mrtav još od 1995. Čiček se u travnju 2008. gotovo onesvijestio u poslovnici FINA-e u Novigradu kad su mu uskratili isplatu braniteljske dividende jer je on za njih mrtav. Ivica Buconjić, u to vrijeme državni tajnik MUP-a, priznao je krivnju MUP-a za slučaj “mrtvog” branitelja, poručujući javno kako će izaslanstvo iz policije otići Čičeku te mu se ispričati za sve neugodnosti. Ispriku i pojašnjenje Čiček do danas nije dočekao, pa je zbog grubih propusta tijela državne uprave te povrede osobnosti, ugleda, časti i dostojanstva kao hrvatskog branitelja 2009. tužio državu tražeći simboličnih 11.000 kuna. Tijekom procesa na bujskom Općinskom sudu su izvođeni različiti dokazi i ispitani brojni svjedoci, a sud sve tekstove objavljene o ovom slučaju u 24sata uzeo je kao materijal relevantan za sudski proces. Sutkinja s bujskog Općinskog suda Margareta Vivoda u ponedjeljak je presudila protiv države, a u korist Vlade Čičeka.

“Nalaže se tuženiku Republici Hrvatskoj da tužitelju Vladi Čičeku na ime pravične novčane naknade isplati 11.000 kuna zajedno sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od 20. 1. 2009. te da tužitelju isplati i parnični trošak u iznosu od 7500 kuna”, stoji u presudi od 30. svibnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Logično je i životno da je tužitelj doživio nesvakidašnju situaciju kada je ustvrdio da se on vodi kao preminula osoba, što svakom čovjeku može biti i je svojevrstan šok. Iako je tražio pojašnjenja kako je došlo do pogreške, nitko iz nadležnih ministarstava se tužitelju nije javljao.

Kad je vijest objavljena u dnevnim novinama, odmah su počeli kontakti s tužiteljem iz nadležnih ministarstava, međutim utvrđeno je da je tužitelj imao potrebu dobiti ispriku, što nikad nije učinjeno. Sud uopće ne dvoji da do pogreške nije došlo namjernim propustom s jedinim ciljem da se tužitelju nanese šteta. Međutim, utvrđeno je da se radi o nepravilnom i nemarnom radu sustava državne uprave u informatičkom dijelu na način da je upisan krivi podatak da je živa osoba mrtva - stoji u obrazloženju presude. Odšteta je dosuđena u vjeri da će tako tužitelj bar donekle biti obeštećen za nepravilno funkcioniranje sustava državne uprave.

Vlado Čiček je zadovoljan presudom, no dodao je kako naknada neće nadomjestiti dobrano narušeno zdravlje obitelji - njemu, supruzi te kćeri i sinu zbog toga što je za državu bio mrtava.

- Osjećam profesionalni uspjeh zbog ove presude. Ovakve presude su rijetke. Ova presuda je dokaz profesionalnosti sutkinje te da običan građanin može dobiti bitku protiv sistema - kazao je odvjetnik Vedran Marcan koji je zastupao Čičeka. Protiv presude dopuštena je žalba.     

Nitko nije odgovarao na brojne zahtjeve

Iako je Vlado Čiček poslao brojne dopise na mnoge adrese lokalne uprave i nekoliko ministarstava, država je reagirala tek nakon što su 24sata objavila priču o katastrofalnoj pogrešci sustava. Iako je stiglo obećanje i o isprici, Čiček ju do danas nije dobio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.