Obavijesti

News

Komentari 131

Branje gljiva, šparoga i kestena može vas koštati i 7000 kuna!

Branje gljiva, šparoga i kestena može vas koštati i 7000 kuna!
2

ZA TARTUFE SE PLAĆA: Dozvola za ukusne podzemne gljive je između 160 (dnevna) i 1360 kuna (godišnja). Plaća se i po kilogramu: 40 za crni, a 160 kuna za slavni bijeli tartuf

VIDEO

Prije sakupljanja nadzemnih gljiva, biljaka ili njihovih dijelova koji služe kao hrana te ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za osobne potrebe treba pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma. Zahtjev se šalje poštom ili mailom i više se ne plaća naknada, a dozvola vrijedi do kraja godine u upravi šuma koja ju je i izdala.

Najvažnije su to izmjene Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda Hrvatskih šuma kojom je nakon četiri godine ukinuta naplata dozvola za građane koji žele skupljati šumske plodove. Prije su se, objašnjavaju u Hrvatskim šumama, izdavale dozvole za dan, tjedan, mjesec ili godinu te su stajale, ovisno o vrsti i trajanju, između 10 i 200 kuna.

- Naplata ostaje za tartufe koji kao visoko komercijalni proizvod nisu obuhvaćeni ovim pravilnikom - kažu u Hrvatskim šumama.
Tartufari će tako dnevnu dozvolu za sakupljanje bijelih i crnih podzemnih gljiva plaćati 160 kuna, tjednu 400, mjesečnu 680, a godišnju 1360 kuna. Uz dozvolu, po prikupljenom kilogramu bijelih tartufa platit će 160, a crnih 40 kuna. To su iznosi bez PDV-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom na to da se cijene crnih tartufa izražavaju u stotinama eura po kilogramu, a bijelih, posebno većih komada, i u tisućama, cijene dozvola ne čine se (pre)velikima.

Tko skuplja plodove, gljive ili bilje za preradu, trgovinu i drugi promet, plaća ih i po kilogramu. Imela je tako kunu, majčina dušica kunu i pol, kesten dvije, borovnica pet, vrganj 10, a šparoge 20 kuna.

U izmjenama pravilnika nema odredbi o kaznama za branje šumskih plodova bez dozvole. Kazne i nisu u nadležnosti Hrvatskih šuma, nego šumarske inspekcije. Od 2013. dosad, kad su se dozvole naplaćivale, ilegalnim sakupljačima gljiva ili kestena prijetile su kazne i do 7000 kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta propisalo je količine koje se smiju prikupiti po danu za osobne potrebe i za to dozvola ministarstva ne treba.

- Prema Zakonu o šumama, Hrvatske šume moraju voditi računa o korištenju svih šumskih proizvoda, pa tako i nedrvnih - pojašnjavaju u toj državnoj tvrtki zašto ipak traže od sakupljača da ishodi dozvolu, iako je ona besplatna.

Hrvatske šume nisu nadležne za šume u privatnom vlasništvu pa njihovi vlasnici odlučuju hoće li dopuštati branje i sakupljanje plodova na svom posjedu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović