News

Komentari 13

Branko Bačić citirao izreku Arsenu Bauku: 'Tko drugom jamu kopa, sam pada u nju'

Branko Bačić citirao izreku Arsenu Bauku: 'Tko drugom jamu kopa, sam pada u nju'

Po pitanju inflacije, istaknuo je kako osim države, trebaju reagirati trgovci i proizvođači na sličan način

Branko Bačić u Saboru je komentirao paket mjera koje je Vlada predstavila u srijedu za ublažavanje posljedica inflacije i poskupljenja, ali i naknade za odvojeni život.

- Vlada je gotovo stalno bila u poziciji kriznog menadžmenta s obzirom na izazove proteklih šest godina - rekao je Branko Bačić.

- Počelo je krizom 2017. kad je slom Agrokora prijetio prelijevanjem na čitavo hrvatsko gospodarstvo i proračun, a sve pred turističku sezonu. Vlada je tada sa zakonom pogodila mjeru koja je sačuvala preko 30.000 zaposlenika, 150.000 OPG-ova i dobavljača. To je bila prva mjera državnog intervencionizma s kojom se spriječio financijski slom proračuna.

Druga mjera koja je također označila državni intervencionizam, Vladin je paket od 64 mjera kad je počela pandemija covida-19 i kad je Vlada snažnim paketom mjera spasila 800.000 radnih mjesta.

I treći put sada, Vlada mora sličnim paketom mjera reagirati kako bi se sačuvao standard sugrađana koji prijeti urušavanjem s obzirom na inflaciju, a s druge bi imao posljedice na poduzetnike.

Zato je Vlada pravovremeno reagirala sveobuhvatnim paketom mjera. On sam po sebi nije dovoljan ako se i drugi akteri (trgovci, proizvođači, jedinice lokalne samouprave) ne uključe. Vlada se izložila paketom mjera koji je financijski težak gotovo pet milijardi kuna, skoro kao dva Pelješka mosta, našla je balans kako zaustaviti urušavanje životnog standarda - rekao je.

- Zbog toga je Vlada je sveobuhvatnim paketom mjera omogućila da se suzbije ili ograniči inflacija - rekao je te dodao da će se tako pomoći gospodarstvenicima. 

Komentirao naknade za odvojeni život

- Trebat će redefinirati rad i način državnih dužnosnika, nisam siguran da se ta naknada često tumači onako kako treba - rekao je.

Dodao je kako niti jedan zastupnik koji živi u Zagrebu ne bi trebao uzimati naknadu za odvojeni život kao da živi ondje gdje je rođen.

Arsenu Bauku je poručio "koliko morate biti lišeni vlastite samokritičnosti, postupanja u trenu kad je na granici zakonitosti" te citirao izreku "tko drugom jamu kopa, sam pada u nju".

Najčitaniji članci