Obavijesti

News

Komentari 46

Brazda za medalju: Svjetska oračka elita stigla u Biograd

Brazda za medalju: Svjetska oračka elita stigla u Biograd
11

Osim traktorima, oralo se i konjskim zapregama. Njih 61 natjecali su se u dvije kategorije, plug u ravnjaku i plug u premetnjaku. Hrvatske boje branilo je dvoje ljudi

VIDEO

Konjskom zapregom orem od svoje 12. godine. Iako na obiteljskom poljoprivrednom imanju imam i modernu tehnologiju, još uvijek orem uz pomoć konja - rekla je Marija Gudelj zvana Mara (69), jedina ženska natjecateljica Prvog državnog natjecanja u oranju konjskom zapregom, koje se u sklopu 59. Svjetskog natjecanja u oranju jučer održalo u Biogradu na Moru. Iako je Marija, koja dolazi iz mjesta Zmijavci kraj Imotskog, završila na trećem mjestu, osvojila je simpatije gledatelja i navijača. Hrabro je držala plug i koračala za svojim, kao i konjem kojeg je za ovu priliku posudila od susjeda.

- Žao mi je što nisam pobijedila, jer cijeli život radim u polju - dodala je. Tvrdi, dobro jede i pije što joj daje potrebnu snagu za rad. Inače, na Državnom prvenstvu u oranju konjskom zapregom, sudjelovalo je devet natjecatelja iz pet županija.

U Biograd su na svjetsko natjecanje u oranju stigli najbolji svjetski orači iz 31 zemlje. Među ukupno njih 61, bila su i dva natjecatelja iz Kosova. 

- Izuzetno smo ponosni što možemo predstavljati svoju zemlju i braniti boje naše zastave - rekli su Lulzim Shehu i Esad Shehu. Iako njihovi rezultati bili među najlošijima, kažu bitno im je sudjelovati i natjecati se. Idući će se put bolje pripremiti, pa vjeruju da će i rezultati biti bolji.

Hrvatski predstavnici Tomislav Kuharić (31) i Marijo Spudić (36) postigli su dosad najbolje rezultate za hrvatsku reprezentaciju. Kuharić je osvojio 8. mjesto u kategoriji premetnjaka, a Spudić 12. u kategoriji ravnjaka.

- Sretni smo jer su rezultati pokazatelj našeg rada. Plasirali smo se među deset najboljih reprezentacija svijeta, što je veliki uspjeh - rekli su.

Najbolji 'ravnjak' je Andrew Mitchell Jnr iz Škotske, a najbolji među ' premetnjacima' Francuz Yves Thievon. Najboljim oračima pripali su sponzorski traktori. Svaki traktor vrijedi 20.000 eura. U organizaciju natjecanja Hrvatska je uz Svjetsku oračku organizaciju uložila 4,5 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava