News

Komentari 0

Brazil očekuje rekordnu žetvu pšenice u ovoj godini

Brazil očekuje rekordnu žetvu pšenice u ovoj godini

U aktualnoj poljoprivrednoj sezoni pšenica je zasijana na oko 2,9 milijuna hektara, odnosno na 65 posto ukupno zasijane površine. To je za 6,6 posto više nego u prošloj sezoni i blizu 1990. godine kada je zasijano 3,28 milijuna hektara

Brazil u ovoj godini očekuje rekordan urod pšenice, od oko devet milijuna tona, budući da je zasijana najveća površina u posljednje 32 godine, objavila je agencija za poljoprivredu Conab.

U aktualnoj poljoprivrednoj sezoni pšenica je zasijana na oko 2,9 milijuna hektara, odnosno na 65 posto ukupno zasijane površine. To je za 6,6 posto više nego u prošloj sezoni i blizu 1990. godine kada je zasijano 3,28 milijuna hektara.

U Conabu također predviđaju da će urod pšenice porasti za 10,3 posto u odnosu na prethodnu sezonu, na tri tone po hektaru. Usporedbe radi, 1990. bio je u visini jedne tone po hektaru, prema podacima Conaba.

Procjene agencije, objavljene u četvrtak, upućuju na zaključak da su brazilski poljoprivrednici pojačali sjetvu zbog poremećaja u globalnoj opskrbi koje je izazvao rat u Ukrajini, potaknuvši snažan rast cijena.

Brazilski izvoz pšenice gotovo je upeterostručen u prvoj polovini godine, na 2,4 milijuna tona, prema podacima udruženja izvoznika žitarica Anec.

Zahvaljujući većoj domaćoj opskrbi Conab je snizio prognozu uvoza pšenice u žetvenoj sezoni 2021./2022., za 500.000 tona, na šest milijuna tona. Žetvena sezona završava u srpnju, a Brazil bi do njezinog kraja trebao izvesti 3,2 milijuna tona pšenice.

U novoj sezoni brazilski izvoz pšenice trebao bi kliznuti na 2,5 milijuna tona. Uvoz je procijenjen na 6,5 milijuna tona, naveo je Conab.

Najčitaniji članci