Obavijesti

News

Komentari 221

"Breaking bad" na prigorski: Našli su bolju zaradu od gljiva

"Breaking bad" na prigorski: Našli su bolju zaradu od gljiva
6

Na crnom tržištu sve se više traži ulje od kanabisa, koje oboljeli koriste u liječenju. Doza za 3 mjeseca stoji i do 15.000 kn. Onda ne čudi sve više ilegalnih laboratorija

VIDEO

Eto, naša mala sela Šenkovec i Laduč postala su poznata po drogi! I to se još drogiraju stari ljudi! Pa kaj je to došlo na svijet, mrmlja si u bradu stariji gospodin u lokalnoj gostionici.

Mještani Gornjeg Laduča kraj Zaprešića uvjeravaju nas da dilericu Esteru N. (63) uopće ne poznaju. Uhitili su je ovaj vikend zbog ilegalne plantaže marihuane. Istražitelji vjeruju da je radila zajedno s bračnim parom iz Šenkovca.

- Čuli smo da se priča po selu da živi sama i da se bavila berbom gljiva. Ovdje sam starosjedilac, ali ja tu ženu ne poznajem - vrti glavom drugi mještanin. Uvjeren je da su se uhićena gospoda ovim poslom počela baviti zbog egzistencije, kako bi si podebljali kućni proračun i otplatili dugove.

Ispred Esterine prizemnice s velikim vrtom parkiran je automobil prekriven debelim slojem snijega, a dvorišna su vrata zaključana. Čim nas je ugledala, prva susjeda pobjegla je u kuću panično vičući:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja ništa ne znam, nemam ja veze s tim!

Ester se, doznajemo, na ispitivanju slomila te priznala da je sadila i uzgajala marihuanu. Teretila je i ranije uhićenu suradnicu.

- Andrea me uvela u posao. Ona mi je dala sadnice i objasnila kako se o njima brinuti. Dosad sam imala tri nasada, a ovo je trebao biti četvrti - branila se Estera. I ona je, poput Andreje, završila u jednomjesečnom pritvoru kako ne bi opet sadila “travu”.

Sve više plantaža, uvjeravaju upućeni, podiže se zbog unosna biznisa s uljem kanabisa za koje oboljeli od multiple skleroze ili nekih tipova karcinoma izdvajaju i do 15.000 kuna za tromjesečnu dozu.

- Neodrživo je da pacijenti odlaze u zatvor jer su se pokušali liječiti. Nedopustivo je da pacijenti daju golem novac kako bi na crnom tržištu nabavili ulje sumnjive kvalitete - kazao je Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

On je predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravlja koje je preporučilo izmjene zakonodavstva kako marihuana ne bi bila samo droga nego i lijek. Liječnici su podijeljeni o tome pomaže li marihuana i u kojoj mjeri. Specijalistica neurologije Vesna Brinar iz Poliklinike Cortex kaže da je znanstveno dokazano da kanabinoid iz kanabisa može djelovati na spastičnost i smanjiti bolove od teških oblika multiple skleroze.

- Nisam stručnjak za kanabis, ali slažem se da on nema nikakva utjecaja na rak, kao i da postoji mogući utjecaj na liječenje negativnih nuspojava kemoterapije - smatra prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju KBC Split. 

Bara: Zar je to grijeh?

Kninjanka Barica Kesić (74) govorila je kako je trava opušta

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Probala sam ‘travu’ jer mi je nestalo duhana koji pušim od mladosti. Malo me zamantalo, rekla je 2010. Barica Kesić (74), koja je uzgajala marihuanu ispred kuće u Golubiću.

Priznala je da je zalijevala travu, no tvrdi da je to činila kao što bi zalijevala svako drugo povrće ili cvijeće, da ne uvene.

- Operirala sam rak na maternici i bruh, obje ruke su mi bile slomljene, ne znam gdje me ne boli. Teško mi je zbog tih bolova, ali i čitave nesretne situacije u kojoj se nalazim. Noću ne spavam i pijem razne tablete. Dali su mi i apaurine da se smirim - ispričala nam je Barica.

Nakon prvog iskustva, priznaje, pušila je još nekoliko puta. I ne kaje se. Kaže da je to dobro opusti dobro te da uz “joint” zaboravi bolove i sve druge probleme.

- Neka me ubiju ako je to grijeh - kaže. Barica i njezin 44-godišnji sin žive od 1200 kuna mirovine njezina pokojna supruga. Policija je njezinu plantažu pronašla i počupala u rujnu 2010. godine. Tad je rekla da želi u zatvor da ne mora misliti kako će preživjeti zimu.  

Uz ulje prohodala

Puljanka Minja Vuksan Dobran (41) uljem liječi multiplu sklerozu

24sata

Svakoga dana javljaju mi se oboljeli od malignih ili drugih teških bolesti i pitaju kako doći do ulja konoplje, kazala je Puljanka Minja Vuksan Dobran (41) koja je prije 11 godina oboljela od multiple skleroze.

Nakon dijagnoze i prvotnog šoka, počela je s konvencionalnim liječenjem, ali bolest je sve više napredovala.

- Tada smo suprug Alessandro i ja svjesno krenuli u rizik sa sadnjom marihuane kako bih si napravila ulje. Prije toga sam sam od Ministarstva zdravlja pokušala dobiti dozvolu da posadim malu količinu marihuane za vlastito liječenje, a odgovor je glasio da je to ilegalno - kaže Minja. Posadili su sadnice u ožujku prošle godine na vlastitu odgovornost, svjesni posljedica. Kad je policija došla, stabljike su bile visoke 80-90 centimetara.

- Ubrzo sam na kućnom pragu našla špricu s 5 ml ulja kanabisa i s razglednicom ‘pozdrav iz Holandije’ - ulje je pila 30 dana i ponovno prohodala.  

U podrumu je imao 22 kilograma marihuane

Riječanin Huanito Luksetić (37) zbog marihuane je bio u pritvoru

Nel Pavletić/Pixsell

Pokretan sam, mogu raditi, kretati se, hodati, što prije nisam mogao. Oni su mi ukrali lijek, rekao je Huanito Luksetić (36) iz Matulja.

Tjedan je dana proveo u pritvoru nakon što je policija u njegovu domu u studenome prošle godine našla 22 kilograma marihuane. Huanito, koji od 2008. godine boluje od multiple skleroze, tvrdi da je biljku uzgajao isključivo za liječenje za izradu ulja kanabisa. Njegova majka tvrdi da je pokušao sve, od tradicionalnih lijekova do liječenja alternativnim metodama, pčelama ili kaktusima, no ništa nije pomagalo. Bio je u fazi u kojoj više nije mogao hodati ni govoriti.

Za metodu liječenja uljem kanabisa prvi put je doznao 2011. godine na seminaru Ricka Simpsona u Opatiji. Nastavio se informirati, a onda krenuo s uzgojem.

- Nisam imao šta izgubiti. Kako nisam mogao kopati, u početku su mi pomagali roditelji, rodbina, prijatelji. Prvu turu ulja napravio sam 2012. godine i počeo ga pomalo uzimati. Pomagalo mi je pa sam nastavio - opisao je Huanito iskustvo u liječenju multiple skleroze, kronične progresivne autoimune bolesti.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a