Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
56 komentara

Breivik na sudu: Veselim se zatvoru, to mi je najveća čast!

Masovnom ubojici Andersu Breiviku počelo je u ponedjeljak suđenje za pokolj od prije gotovo godinu dana. Tijekom suđenja psihijatri promatraju Breivikove reakcije

AFP/PXL
Foto: AFP/PXL
56 komentara

Anders Breivik (33) se u utorak obratio sudu te je pročitao dokument na 13 stranica kojeg je napisao u zatvoru. Istaknuo je kako je uvjeren da je "pravi revolucionar" te da su ga svi koji ga nazivaju zlim zapravo krivo shvatili. Naglasio je kako u svojim djelima vidi samo sve dobro, a ne zlo.

- Da mogu, učinio bih ponovno isto. Čast mi je što sam u zatvoru, a najveće zadovoljstvo bi mi bilo da mogu umrijeti za svoj narod - rekao je Breivik. Kazao je i kako mu je cilj bio obraniti Norvešku od islama. Iako je bilo predviđeno da na sudu govori oko 30 minuta, Breivik je govorio oko sat vremena nakon čega ga je suda prekinuo. Čitavo vrijeme je branio svoj čin te je nekoliko puta spomenuo da ga nitko nije shvatio.

- Mladež Laburističke stranke koja je bila na otoku Utoya slična je njemačkoj nacističkoj organizaciji. Oni nisu bili nevini ljudi, već politički aktivisti koji potiču multikulturalizam - naglasio je Breivik. Dodao je kako je mnogo naučio od Al Qa'ide, ali i oni od njega. Zamolio je sud da ga oslobode.

Sudac na Facebooku napisao kako Breivika treba smaknuti

Norveški sudac Thomas Indreboe na svom Facebook profilu je u srpnju prošle godine napisao kako "ubojica zaslužuje smaknuće". Odmah na početku suđenja u utorak obrana Andersa Breivika je uputila zahtjev da se Indreboea izbaci iz sudskog vijeća, s čime se složilo i tužiteljstvo. Sud je imao i "rezervnog" suca te se ročište nastavilo. Breivik je i u utorak sud 'pozdravio' desnom šakom u zraku.

Andersov odvjetnik naglasio je kako mu je jasno da obitelji ubijenih strahuju kako će Breivik suđenje iskoristiti kao svojevrsnu predstavu, ali je naglasio da ubojica ima pravo na sudu objasniti svoje razloge napada. 

Breivik zaplakao na sudu

Masovnom ubojici Andersu Breiviku počelo je u ponedjeljak suđenje za pokolj od prije gotovo godinu dana. Tužitelji su na početku saslušanja pročitali imena i prezimena 102 ljudi, među kojima je 77 ubijenih i 42 teško ranjenih u napadima koje je organizirao Breivik. Tijekom suđenja bi ubojica trebao navesti razloge zbog kojih je organizirao napad u Oslu i na otoku Utoyji prošle godine. 

Na sudu je priznao čin, ali ne i kaznenu odgovornost. Kaže da je sve napravio u samoobrani. Istaknuo je kako se smatra nevinim. Tijekom cijelog suđenja psihijatri promatraju Breivikove reakcije na tvrdnje tužitelja, nakon čega će dati stručnu procjenu. Tijekom saslušanja u ponedjeljak Breivik je čak i zaplakao, nakon što su pustili njegov video uradak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message