Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
101 komentara

Breivik: Na mene su utjecali srpski nacionalisti, ne nacisti

Anders Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba u Norveškoj, rekao je u srijedu da ispravna mogu biti samo dva ishoda suđenja - smrtna kazna ili oslobađanje

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
101 komentara

I trećeg dana suđenja za pokolj 77 ljudi u Norveškoj u ljeto 2011. godine, Andreas Breivik je suce pozdravio uzdignutom desnom šakom.

- Postoje samo dva ispravna ishoda za ovaj sudski proces: oslobađanje od optužbi ili smrtna kazna. Kazna zatvora u trajanju 21 godine patetična je. Ne želim smrtnu kaznu, ali poštovat ću presudu - rekao je Breivik.

Tužitelji su ga u ispitivanju tražili detalje o militantnoj skupini 'Vitezovi templari' kojoj navodno pripada. Iziritirani Breivik više je puta odbio odgovoriti na pitanja o tome tko su ostali članovi mreže, kao i dati detalje o sastancima koje je, kako tvrdi, imao s njima.

U Liberiji se sastao s Legijom?

Tijekom ranijih razgovora s policijom koji su zabilježeni na 1100 stranica Breivik je otkrio da se u Liberiji sastao s jednim srpskim nacionalistom, ali njegovo ime nije htio otkriti. 

Neki nagađaju da je riječ o Miloradu Ulemeku Legiji, jednom od glavnih organizatora ubojstva srpskog premijera Đinđića.

- Kad je Ulemek čuo za ove tvrdnje samo se nasmijao, rekao je odvjetnik Aleksandar Zarić za britanski Guardian.

Tužitelji su na današnjem ročištu pokušali saznati zašto je u proljeće 2002. putovao u Liberiju, na što im je Breivik odbio odgovoriti jer ne želi davati informacije koje bi mogle dovesti do uhićenja drugih ljudi, piše Guardian.

''Srbi su imali mentalitet 'križara' kojem sam težio''

Rekao je i da su na navodne 'Vitezove templare', a i na njega utjecali srpski nacionalisti a ne nacisti.

- Srbi koji su se borili i umrli za vrijeme bombardiranja Kosova 1999. godine od strane NATO-a imali su mentalitet 'križara' kojem sam težio, objasnio je.

Breivik je na raspravi u srijedu odbio odgovoriti na brojna pitanja, nakon čega ga je sutkinja upozorila da se rasprava ovako ne može voditi beskonačno.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message