Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
140 komentara

Breivik zaplakao nakon što su pustili njegov video uradak

Masovni ubojica je na sudu priznao čin, ali ne i kaznenu krivnju za smrt 77 ljudi. Kaže da je sve napravio u samoobrani, a istaknuo je kako se smatra nevinim

AFP/PXL
Foto: AFP/PXL
140 komentara

Masovnom ubojici Andersu Breiviku počelo je u ponedjeljak suđenje za pokolj od prije gotovo godinu dana kada je ubio 77 ljudi. Na sud u Oslu je stigao u policijskom kombiju, a saslušanje je počelo nešto prije 9 sati, javlja Sky News. Nakon što je došao na sud Breivik je sve 'pozdravio' desnom šakom u zraku. Istaknuo je kako ne priznaje sud, jer je odan političkim strankama koje podržavaju multikulturalizam.

Tužitelji su na početku saslušanja pročitali imena i prezimena 102 ljudi, među kojima je 77 ubijenih i 42 teško ranjenih u napadima koje je organizirao Breivik. Tijekom suđenja bi ubojica trebao navesti razloge zbog kojih je organizirao napad u Oslu i na otoku Utoyji prošle godine. Na sudu je priznao čin, ali ne i kaznenu odgovornost. Kaže da je sve napravio u samoobrani. Istaknuo je kako se smatra nevinim. Tijekom cijelog suđenja psihijatri promatraju Breivikove reakcije na tvrdnje tužitelja, nakon čega će dati stručnu procjenu.

Breivik je kupio 36 dijelova u osam država kako bi izradio posebno odijelo za napade. Osim toga, kupio je i 43 pištolja preko 11 kreditnih kartica, kazali su na sudu. Između ostalog su na sudu prikazali i njegov video kojeg je objavio na You Tubeu prije masakra, a Breivika je video ganuo toliko da je i zaplakao.

Riječ je o najvećoj tragediji u Norveškoj od Drugog svjetskog rata. Breivik je priznao da je počinio ubojstva, ali tvrdi da nije kriv jer je to učinio iz samoobrane kako bi spriječio 'etničko čišćenje Norvežana'.

Protiv Breivika su prošlog mjeseca službeno podigli optužnicu za terorizam i ubojstva osam ljudi u Oslu i 69 na otoku Utoyi. Očekuje se da će suđenje trajati deset tjedana, a kazna koji bi Breivik mogao dobiti ovisit će o procjeni njegovog psihičkog zdravlja. Prema prvom izvješću sudskih vještaka ispostavilo se da je Breivik psihički neubrojiv , no drugo je pokazalo da je on sasvim normalan te da može u zatvor. Ključna će zapravo biti procjena njegovog psihičkog stanja na samom suđenju.

Trond Henry Blattmann, otac mladića koji je ubijen na Utoyi, izjavio je uoči suđenja kako će im slijedećih deset tjedana biti kao da su u paklu. 

- Slušati tog čovjeka kako objašnjava što je učinio, zašto i kako bit će nepodnošljivo - rekao je Blattmann. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message