News

Komentari 373

Brišu Ulicu Josipa Broza Tita, bit će Ulica Republike Hrvatske

Brišu Ulicu Josipa Broza Tita, bit će Ulica Republike Hrvatske

Promjena naziva nema veze sa Zagrebom i promjenom imena tamošnjeg trga. Mi o tome raspravljamo četiri godine, koliko je stara i ideja, kaže gradonačelnik Srpak

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak (HDZ) najavio je danas promjenu imena Ulice Josipa Broza Tita u Ulicu Republike Hrvatske. Učinio je na proslavi 26. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA koji su u lipnju 1991. bili na putu prema Sloveniji.

- Promjena naziva nema veze sa Zagrebom i promjenom imena tamošnjeg trga. Mi o tome raspravljamo četiri godine, koliko je stara i ideja da se ulica zove Republika Hrvatska, i samo smo čekali pravi trenutak. Sad je taj trenutak stigao. Ne želimo više ideološka imena koja izazivaju razdor. Ovo novo ime trajat će koliko i Hrvatska, dakle vječno, i neke izazivati polemike - rekao je Srpak za portal Emedjimurje

Srpak je najavio i da će Grad građanima pomoći u pokrivanju troškova poput promjene osobnih dokumenata. U Murskom Središću, gradu u Međimurskoj županiji, na vlasti su HDZ, HNS, HDS i HSLS.

Jedna od žustrijih rasprava o promjeni imena ulice na Gradskom vijeću vodila se i u veljači 2015. godine, kad je Srpak odlučio odgoditi odluku. Neki su vijećnici i tada držali nedopustivim da ulica preko koje se ulazi u Hrvatsku iz smjera Slovenije 'nosi ime po nositelju režima koji nije poštivao ljudska prava'.
 

Najčitaniji članci