Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Britanac (83) želi eutanaziju u Švicarskoj jer je dementan

Muškarac je u ranom stadiju demencije te se od njega zahtijeva i psihijatrijsko izvješće o njegovoj psihičkoj sposobnosti da sam izabere samoubojstvo

Fotolia
Foto: Fotolia
11 komentara

Muškarac (83) koji pati od demencije želi okončati svoj život u klinici za eutanaziju, piše Daily Mail

Britanac bi bio prvi koji bi bio eutanaziran u toj klinici 'samo' zato jer je dementan. Njegov plan objavio je Michael Irwin, pobornik eutanazije poznat i pod nadimkom Dr. Smrt, koji je pomogao najmanje 25 ljudi da umru u klinici Dignitas. Još više ih je savjetovao. Irwin (80) je već prije bio pod policijskom istragom zbog pomaganja u samoubojstvu, no nikada nije uhićen. 

Zbog eutanazije radi demencije pobunile su se skupine i organizacije koje se protive potpomognutoj smrti. Tvrde da će prakticiranjem eutanazije kod ovakvih slučajeva ili Alzheimerove bolesti ostaviti dojam da oboljelima od sličnih stanja nema pomoći te da im samo preostaje da se ubiju. Muškarac koji želi smrt je u ranom stadiju demencije te se od njega zahtijeva i psihijatrijsko izvješće u kojemu bi stručnjaci trebali odlučiti je li muškarac uopće psihički sposoban da sam izabere samoubojstvo. 

- Želja da se obitelji ne bude na teret i da se više ne rasipa novac koji bi bilo korisnije potrošiti na daljnje obrazovanje unučadi, mogla bi postati potpuno altruistična, pogotovo kada je u kombinaciji sa željom da se zaustavi produžavanje života koji nije nimalo ugodan - rekao Michael Irwin. 

Možda vas zanima i ovo:
Message