Obavijesti

News

Komentari 28

Britanci još ne povlače okidač: Je li Brexit zaista neizbježan?

Britanci još ne povlače okidač: Je li Brexit zaista neizbježan?
1

Velika Britanija do danas još nije pokrenula postupak izlaska iz Europske unije. Stoga, postavlja se pitanje: Može li Velika Britanija ignorirati referendum i ostati u EU?

VIDEO

Velika Britanija je na referendumu prošlog četvrtka donijela povijesnu odluku da napusti Europsku uniju, no do danas još nisu povukli okidač i pokrenuli postupak izlaska iz EU. Zbog toga se sada postavljaju brojna pitanja, poput onoga mora li sada Velika Britanija uopće izaći iz EU? Ovo su neka od pitanja i odgovori na njih.

Može li se ignorirati rezultat referenduma?

Sami referendum je bio više savjetodavni nego legalno obvezujući, i do sada ništa još nije legalno pokrenuto. Teoretski, britanska vlada bi mogla ignorirati rezultat referenduma, no time bi vjerojatno izazvali bijesnu reakciju 52 posto Britanaca koji su glasali za izlazak iz EU-a. 

- Sami referendum nije okidač za izlazak iz EU-a. Još uvijek je potrebna odluka britanske vlade - rekao je za CNN Kenneth Armstrong, profesor europskog prava na Sveučilištu Cambridge. Preciznije, za Brexit, odnosno izlazak Velike Britanije iz EU-a, potrebno je aktivirati članak 50. Lisabonskog sporazuma u kojem se jasno navode koraci za izlazak iz Unije.

Tijekom kampanje uoči referenduma, premijer David Cameron, koji se zalagao za ostanak u Uniji, nekoliko je puta ponovio kako će se u slučaju pobjede Brexita taj članak automatski aktivirati, no nakon referenduma Cameron je promijenio priču. Sada je kazao da će on u rujnu podnijeti ostavku i svom nasljedniku će ostaviti da učini taj čin, odnosno da aktivira taj članak. Mnogi se sada nadaju da se to ipak neće dogoditi.

Armstrong navodi da je to u konačnici politička odluka i da nije nemoguće da Velika Britanija možda i odustane od svega. Ali to je ipak malo vjerojatno.

Hoće li biti drugog referenduma?

Mnogi Britanci koji su razočarani ishodom referenduma fokusiraju sada svoje nade u ponavljanje referenduma. Naime, već je 3,5 milijuna ljudi potpisalo peticiju kojom se traži nova šansa i neke političke stranke također zazivaju novi refendendum. 

Analitičari tvrde da ne postoji legalna zapreka za održavanjem novog referenduma.

- Međutim, pitanje je koliko bi taj drugi referendum, koji se pokreće jer neki nisu zadovoljni rezultatom prethodnog, uopće imao smisla i bi li on donio neko smisleno rješenje. Mislim da niti peticija ni drugi referendum ne mogu sada zaustaviti Brexit - smatra profesor Armstrong. 

No postoji jedan scenarij prema kojem bi se pitanje moglo riješavati na glasačkim mjestima - parlamentarni izbori. 

- To bi trebali biti opći izbori koji bi se trebali održati u iduća tri do četiri mjeseca i koji bi svojim rezultatom mogli indicirati promjenu politike i tada bi bio opravdan novi referendum u kojem će se ljude pitati jesu li zaista za izlazak Velike Britanije iz EU-a - smatra Armstrong.

Hoće li biti parlamentarnih izbora?

No, Cameronova ostavka ne znači automatski i održavanje novih izbora.

Tako je 2007. godine Gordon Brown naslijedio Tonyja Blaira na mjesto premijera nakon što je Blair dao ostavku. Nije bilo izbora. 

- No, trenutna kriza drži britansku politiku u nepoznatom teritoriju, i budući da je toliko toga na kocki, i to na kritičnom raskrižju u povijesti Velike Britanije, možda se uistinu postigne konsenzus u kojem će političari prepoznati da su izbori možda najbolje rješenje kako bi se dao mandat novim ljudima za novo vrijeme - smatra Armstrong. 

John Curtice, politički znanstvenik na Sveučilištu Strathclyde, smatra da su parlamentarni izbori vrlo vjerojatni, posebice ako Cameronov nasljednik izgubi glasove povjerenja. 

No, pitanje je koliko izbore želi Radnička stranka, koja je trenutno na vlasti. Naime, budući da su oni zagovarali ostanak u EU, a 52 posto Britanaca je glasalo protiv, pitanje je mogu li dobiti te izbore i jesu li spremni na odlazak u oporbu.

Mogu li Škotska i Sjeverna Irska blokirati Brexit?

U Škotskoj, gdje se 62 posto glasača izjasnilo da žele ostati u EU, pojavila se ideja da škotski parlament uloži veto na Brexit. Ako to ne uspiju, već su najavili druge ideje, poput odcjepljenja od Velike Britanije i ostanku u EU. Slično razmišljaju i u Sjevernoj Irskoj, čijih je 56 posto glasača bilo za ostanak Velike Britanije u EU. Oni, pak, prijete, ako Britanci izađu iz EU, oni će se ujediniti s Irskom. 

No, Cameron je kazao da škotski parlament nema legalnu snagu da uloži veto na rezultate referenduma. Njegove riječi potvrđuje i Mark Elliott, profesor of javnog prava na Sveučilštu Cambridge, no Jo Murkens, profesor prava na Sveučilištu ekonomije u Londonu, smatra da iako nemaju legalnu snagu za veto, ovdje se ipak može radito o 'političkom i moralnom vetu'. 

- Ovdje nije riječ o 52 naprama 48 posto, ovdje je riječ o dvoje protiv dvoje. Dvije nacije glasale su za ostanak, a dvije su bile za izlazak iz Unije. Ako je glavni cilj da se Ujedinjeno Kraljevstvo zadrži i ostane cijelo, onda političari imaju dužnost čitati rezultate ovog refrenduma različito i reći da zbog očuvanja Velike Britanije, ona neće izaći iz Europske unije - smatra Murkens.

- Postaje sve više jasno da ovdje nije riječ o izlasku Velike Britanije iz EU, već o mogućem raspadu same Velike Britanije - smatra Armstrong.

Može li Europska unija izgurati Britance van?

Iako su europski lideri izrazili frustraciju zato što Velika Britanija nije odmah aktivirala članak 50. Lisabonskog sporazuma o izlasku iz EU, oni nemaju nikakvu moć da Britance natjeraju na to.

- Sve je u rukama EU članice koja želi izaći iz Unije. Samo ona može aktivirati članak 50., i ni jedna druga EU zemlja to ne može učiniti umjesto nje - kaže Armstrong.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca