Obavijesti

News

Komentari 4

Britanci optužuju, Iranci tvrde da nije bilo nikakvog incidenta

Britanci optužuju, Iranci tvrde da nije bilo nikakvog incidenta
1

Iranska revolucionarna garda opovrgnula je u četvrtak ujutro da je došlo do incidenta u Hormuškom tjesnacu s britanskim tankerom.

VIDEO

- U posljednja 24 sata nismo imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim, navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Garde.

Po navodima glasnogovornika britanske vlade tri broda za koje se vjeruje da pripadaju Revolucionarnoj gardi približilo se britanskom tankeru nastojeći mu omesti prolaz no nakon upozorenja s britanskog ratnog broda koji je bio u pratnji brodovi su se povukli s mjesta događaja.

Prema američkim izvorima i medijskim izvješćima, pet iranskih brodova tražilo je da se tanker zaustavi u iranskim teritorijalnim vodama no nakon britanskog upozorenja su se povukli.

- HMS Montrose bila je prisiljena stati između iranskih brodova i britanskog tankera i izdati verbalna upozorenja iranskim brodovima, na što su se oni povukli, priopćio je glasnogovornik britanske vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Britanski marinci prošlog su se tjedna ukrcali na iranski tanker Grace1 u vodama ispred Gibraltara i zaplijenili ga pod sumnjom da krši sankcije prevozeći sirijsku naftu.     

Tri iranska broda pokušala omesti britanskom tankeru prolaz kroz Hormuški tjesnac, tvrde Britanci

Iranski brodovi pokušali su "omesti prolaz" britanskom tankeru kroz Hormuški tjesnac, izjavio je u četvrtak ujutro glasnogovornik britanske vlade.

- Suprotno međunarodnom pravu, tri iranska broda pokušala su omesti prolaz trgovačkom brodu British Heritage prolaz kroz Hormuški tjesnac, kazao je glasnogovornik vlade u Londonu za agenciju Dpa. 

- Britanska fregata HMS Montrose bila je prisiljena stati između iranskih brodova i British Heritagea i izdati usmena upozorenja iranskim brodovima, koji su se potom okrenuli i maknuli s mjesta događaja, kazao je glasnogovornik.

- Zabrinuti smo ovom akcijom i nastavljamo s pozivima iranskim vlastima da smanje napetosti u regiji, dodao je glasnogovornik.

Američki mediji CNN i Fox News javili su, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, kako je pet naoružanih brodova Iranske revolucionarne garde neuspješno pokušalo zauzeti britanski tanker koji je ulazio u Hormuški tjesnac, usku strateški važnu brodsku rutu za prijevoz nafte između Irana i Arapskog poluotoka, kada su mu se približili iranski brodovi.

Iranci su navodno u iranskim teritorijalnim vodama naložili tankeru da stane, no britanski ratni brod koji je bio u pratnji tankera usmjerio je oružje na iranske brodove i upozorio ih da se maknu, što su oni i učinili, navodi se u medijskim izvješćima.  

Za sada nema komentara s iranske strane na medijska izvješća prema kojima je cijeli slučaj snimila američka letjelica.

Britanija je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker u Gibraltaru, koji je bio na putu za Španjolsku, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu i time kršio međunarodne sankcije EU protiv Sirije.

To je izazvalo diplomatsku napetost između Britanije i Irana, koji je pozvao na razgovor britanskog veleposlanika u Teheranu.

Sve skupa se događa u vrijeme rastućih napetosti u Perzijskom zaljevu i problema oko očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje