Obavijesti

News

Komentari 23

Britanci tvrde da su 9 dana prije poplava upozorili Nijemce: 'Dali smo im sve precizne podatke'

Britanci tvrde da su 9 dana prije poplava upozorili Nijemce: 'Dali smo im sve precizne podatke'

Pravovremena upozorenja meteorologa nisu prenesena stanovništvu i tu su zakazale kako vlasti tako i javni medijski servis, rekao je Theurer...

 Sustav uzbunjivanja u slučaju elementarnih nepogoda u Njemačkoj našao se u ponedjeljak na udaru kritika zbog prekasnog upozoravanja građana tijekom poplava koje su prošlog tjedna pogodile zapadne dijelove Njemačke.

"Kad je u pitanju zaštita od katastrofa u istoj smo mjeri loše pripremljeni kao što je to bio slučaj i s pandemijom", rekao je glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach dnevniku Rheinische Post.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

On je rekao kako se Njemačka mora bolje pripremiti na ovakve slučajeve jer će u budućnosti biti "i više pandemija i više katastrofa" poput ove koja je prošlog tjedna pogodila Njemačku.

Političar oporbene Liberalno demokratske stranke (FDP) Michael Theurer govori o "potpunom kolapsu sustava za uzbunjivanje" i ukazuje na to da su njemačke vlasti danima prije obilnih kiša bile upozoravane na mogućnost izlijevanja rijeka iz korita.

'Vlasti zanemaruju prilagodbu klimatskim promjenama'
'Vlasti zanemaruju prilagodbu klimatskim promjenama'

"Pravovremena upozorenja meteorologa nisu prenesena stanovništvu i tu su zakazale kako vlasti tako i javni medijski servis", rekao je Theurer.

Rasprava u Njemačkoj se rasplamsala nakon što su britanski mediji prenijeli izjave nekih stručnjaka koji su rekli kako je Njemačka od europskih institucija bila višestruko upozoravana na dolazak ogromnih količina oborina.

Britanska hidrologinja i jedna od autorica Europskog sustava za upozorenje od poplava (Efas) Hannah Clocke je rekla kako je Njemačka 24 sata uoči izlijevanja rijeke Ahr bila upozorena na tu vjerojatnost. Kasnije je upravo u ovom području poginulo preko 100 osoba.

"Prve naznake da se sprema katastrofa su Njemačkoj upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, a  24 sata prije je Njemačka dobila precizne podatke gdje će doći do poplava", rekla je Clocke za Sunday Times.

Ona je i za njemački javni servis ZDF rekla kako je Njemačka bila upozorena ali da je očito došlo do "pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana".

Poplave u Njemačkoj i Belgiji odnijele su 170 života: Šteta će se brojati u milijardama eura
Poplave u Njemačkoj i Belgiji odnijele su 170 života: Šteta će se brojati u milijardama eura

Ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, jedne od dviju pokrajina najteže pogođenih poplavama, priznalo je da je već prošlog ponedjeljka, dva dana prije poplava, imalo saznanja o "ekstremnom nevremenu" koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Schuster se branio od kritika i ustvrdio kako je "infrastruktura uzbunjivanja" funkcionirala na razini komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

"Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali preko 200 upozorenja", rekao je Schuster.

On je istodobno kazao kako nije moguće s preciznošću reći na kojim mjestima bi se rijeke mogle izliti.

Schuster se založio za to da se u sustav uzbunjivanja ponovno uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i u slučaju kada, kao što je bio slučaj prošlog tjedna, kolabiraju mobilne telekomunikacijske mreže.