Obavijesti

News

Komentari 16

Britanci tvrde: Usred Londona Rusi rade vijesti protiv zapada

Britanci tvrde: Usred Londona Rusi rade vijesti protiv zapada
1

Iako RT emitira u gotovo 100 zemalja, njihova gledanost izvan Rusije uglavnom je mizerna. No, prava moć leži u njihovom YouTube kanalu koji ima više od dva milijuna pratitelja...

VIDEO

"Fake news" iliti lažne vijesti u današnje vrijeme postale su veliki problem, ne samo za čitatelje/gledatelje već i za medijske kuće koje ponekad takve vijesti prenesu, niti ne sluteći da nisu istinite. Oni kojih ih proizvode imaju sve uvjerljivije tehnike, osobito ako je riječ u Rusima koji su tu sve usavršili do najsitnijih detalja.

I dok na vidjelo izlazi sve više spoznaja o ruskom utjecaju na referendum o Brexitu, američke i francuske predsjedničke izbore pa čak i demonstracije protiv vlade u Crnoj Gori, Daily Mail bavio se istraživanjem otkud takve vijesti stižu.

Na 16. katu Milbank Towera u Londonu nalazi se dopisništvo TV postaje Russia Today tj. RT, izravno povezane s Kremljom. Ekipa, kako navodi britanski list, posjeduje opremu pomoću koje je moguće montirati video priloge i na njih lijepiti grafike zapadnih medijskih kuća poput BBC-a, CNN-a i France 24 te tako pod njihovim imenom plasirati svoju istinu.

Britanci Rusima: Znamo što radite, vodite rat!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Ruse i njihove tvornice laži okomili su se brojni zapadni političari pa i britanska premijerka Theresa May:

- Znamo što radite, izjavila je u svom govoru u ponedjeljak optuživši Rusiju za "rat informacijama". 

Učinila je to nakon što je ugledni Times objavio kako je čak 45.000 poruka o Brexitu poslano s ruskih Twitter računa u samo 48 sati, točno u vrijeme kada se održavao referendum o izlasku Velike Britanije iz EU. 

Prije dva dana objavljeno je i da je fotografija muslimanke koja, ne obazirući se na žrtve napada u Westminsteru, mirno prolazi pokraj njih tipkajući na mobitel, izvučena iz konteksta. U ožujku, nakon napada, objavljena je na Twitter profilu povezanom s Rusijom, a namjera je bila izazivanje islamofobije. Ispostavilo se da žena nije mirno tipkala na mobitel već je pokušavala pozvati pomoć za ranjene. 

RT u cijeloj ruskoj operaciji igra jednu od glavnih uloga. Iako emitira u blizu 100 zemalja i na nekoliko svjetskih jezika, njena gledanost izvan Rusije uglavnom je mizerna. No, prava moć leži u njihovom YouTube kanalu koji ima više od dva milijuna pratitelja. 

Korisnike se obično mami videima tsunamija, potresa i sličnih dramatičnih događanja kako bi ih se lakše dovelo na kanal i time potaknulo i na praćenje politički osjetljivijih tema.  

'Nije to propaganda, ali mi smo uvijek uz Rusiju'

Vijesti RT-a promoviraju ruski pogled na sirijsku i ukrajinsku krizu, politička previranja u EU državama, američku politiku, a sve je to začinjeno brojnim teorijama zavjere. Uredništvo te TV kuće ne krije da u njihovim vijestima ima pristranosti:

- Ne bih rekla da se bavimo propagandom, ta riječ ima vrlo negativne konotacije. Ali, zaista, ne postoji niti jedan TV kanal s vijestima koji se ne bavi promocijom vrijednosti zemlje iz koje emitira. Tako da, ako je Rusija u ratu, mi smo, naravno, na ruskoj strani, rekla je Margarita Simonyan iz britanskog ogranka RT-a. 

Televizija RT osnovana je 2005. godine. Putinova ideja bila je dokinuti "anglo-saksonsku hegemoniju" u međunarodnom informiranju. No, čini se da je na hegemoniju odgovorio hegemonijom, a Britance u posljednje vrijeme ponajviše zabrinjavaju njihova priče kojima "pumpaju" škotsku neovisnost kao i naklonost separatističkim pokretima u Škotskoj i Kataloniji.

Rusija na jednoj, zapad na drugoj strani, a gdje je istina?

Iako je RT uspio "ukrasti" neke poznate britanske novinare, većina njih ipak ne pristaje raditi za tu kuću, unatoč vjerojatno primamljivim novčanim ponudama Slično je i s gostima, većina britanskih političara odbija gostovati u emisijama RT-a. 

Bez obzira što Britanci kažu da RT radi protiv zemlje koja je njihovom dopisništvu i djelatnicima pružila dom, ta je televizija danas dio medijskog neba i neće otići kao što neće otići ni njihovi zapadni oponenti. 

Danas svatko, ponajviše zahvaljujući internetu, može odabrati kome će vjerovati; lijevima ili desnima, crvenima ili crnima, zapadu ili istoku, protivnicima ili zagovornicima cijepljenja...No, u toj šumi informacija, u situaciji kada svatko vuče na svoju stranu i kada je plasirati lažnu ili iskrivljenu informaciju lakše nego ikad, pitanje je što od svega toga dobivaju gledatelji/slušatelji/čitatelji kojima postaje sve teže razlikovati istine od laži. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor