Obavijesti

News

Komentari 5

Britanci uhitili mladu Ruskinju zbog sumnje da je špijunka

Britanci uhitili mladu Ruskinju zbog sumnje da je špijunka
4

Parlamentarac Mike Hancock izjavio je kako vjeruje da Katja Zatuliveter (25) nije učinila ništa loše te dodao da će podržati njezinu žalbu protiv odluke o deportaciji

VIDEO

Britanska tajna služba MI5 uhitila je prošli tjedan 25-godišnju Ruskinju Katju Zatuliveter, zaposlenicu parlamenta, zbog sumnje u špijunažu. Radila je kao pomoćnica zastupnika iz redova liberalnih demokrata Mikea Hancocka (64), a MI5 sumnja da je "agent spavač" ruske međunarodne špijunske mreže. Njezin poslodavac Hancock izjavio je u nedjelju da Zatuliveter nije učinila ništa loše te dodao kako će podržati njezinu žalbu protiv odluke o deportaciji.

Prema pisanju britanskih medija, navodna špijunka boravi u Velikoj Britaniji već duže vrijeme, gdje je i diplomirala na sveučilištu u Bradfordu, nakon čega se zaposlila kod Hancocka u čijem je uredu radila dvije i pol godine. On je bio predsjednik parlamentarnog Odbora za Rusiju pa je Zatuliveter, kao njegova tajnica, imala pristup svim važnim informacijama. Članovi Odbora htjeli su ga smijeniti još 2006., nakon likvidacije KGB-ovca Aleksandra Litvinenka, jer ih je zabrinula njegova "preblaga" reakcija na to ubojstvo. Konačno su ga smijenili prije tri mjeseca.

- Neki od nas su bili nezadovoljni što je Mike Hancock predsjednik Odbora, jer je previše podilazio Putinovom režimu. Nakon što smo ga smijenili i Katja Zatuliveter je dala otkaz, zbog čega sam počeo razmišljati koji su zapravo bili njezini interesi u Odboru - rekao je Chris Bryant, koji je Hancocka zamijenio na mjestu predsjednika.

Tajna služba počela je pratiti Katju Zatuliveter nakon što su je povezali s jednom osobom blisko povezanom s ruskim veleposlanstvom. Pratili su je mjesecima prije no što su je uhitili. Inače, Hancock je u Donji dom parlamenta ušao kao zastupnik biračkog okruga Portsmouth South u kojem se nalazi velika vojno-pomorska baza. Svoju pomoćnicu je, navodno, upoznao tijekom službenih boravaka u Strasbourgu kamo je putovao kao član parlamentarnog foruma pri Vijeću Europe.

Ovo je prvi slučaj nakon završetka Hladnog rata da je neki zaposlenik britanskog parlamenta optužen da špijunira za Rusiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...