Obavijesti

News

Komentari 14

Nova šansa za May: Prihvatili odgodu, odbili novi referendum

Nova šansa za May: Prihvatili odgodu, odbili novi  referendum
1

May je upozorila da bi u slučaju da sporazum i treći put bude odbijen to moglo rezultirati dugom odgodom Brexita te čak i britanskim sudjelovanjem na izborima za Europski parlament u svibnju.

VIDEO

Britanski zastupnici u četvrtak su velikom većinom glasali za odgodu britanskog izlaska iz Europske unije, omogućivši time premijerki Theresi May da idući tjedan ponovno pokuša dobiti podršku u parlamentu za sporazum postignut s Bruxellesom. 

Zastupnici su s 402 glasova 'za' i 202 glasova 'protiv' prihvatili mjeru koja predviđa zahtjev za kratkom odgodom izlaska ako se dogovor ne postigne do 20. ožujka, ili dulje ako se nikakav sporazum ne uspije postići na vrijeme. 

Samo 15 dana prije službenog datuma britanskog izlaska iz EU May prijeti dugom odgodom kako bi pobornike Brexita među svojim konzervativcima nagovorila da napokon prihvate njezin sporazum. 

Novo glasovanje o njezinom dogovoru najvjerojatnije će se održati idući tjedan kad će ti zastupnici biti primorani odlučiti hoće li podržati dokument za koji smatraju da ne pruža čisti razlaz s EU-om ili prihvatiti da će se Brexit dugom odgodom razvodniti ili čak spriječiti. 

Zastupnici su ranije u četvrtak s većinom od 334 prema 85 odbacili još jedan referendum o članstvu u EU-u. 

Autoritet premijerke ovaj je tjedan pao na najniže razine nakon niza poraza u parlamentu i pobuna među zastupnicima. No ona je jasno dala do znanja da je njezin plan i dalje na dnevnom redu, usprkos tome što su ga zastupnici već dva puta odbacili velikom većinom, u siječnju i ponovno u utorak. 

Glasnogovornik Therese May je ranije u četvrtak otkrio da će ona sporazum postignut nakon dvije i godine pregovora s Bruxellesom opet dati na glasovanje "ako bude mislila da je to vrijedno truda". 

Kako bi pridobila disidente među svojim konzervativcima upozorila je da bi ponovno odbacivanje njezinog sporazuma moglo značiti da se Brexit uopće neće dogoditi. 

Britanci su 2016. s 52 posto za i 48 protiv odlučili izaći iz EU-a, a ta je odluka unijela razdor u najveće političke stranke, ali i pokazala duboke podjele u britanskom društvu. 

Trump iznenađen koliko loše idu pregovori o Brexitu

U.S. President Trump attends 37th annual Friends of Ireland luncheon at the U.S. Capitol in Washington

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da je "iznenađen" koliko pregovori o Brexitu teku "loše", pošto je britanski parlament ponovo odbio dogovor o izlasku iz Europske unije.

"Iznenađen sam koliko sve ide loše. Iskreno, mislim da se moglo drukčije pregovarati", rekao je Trump u Ovalnom uredu u društvu irskog premijera Lea Varadkara.

"Stanje je teško", dodao je, istaknuvši napose težinu "pitanja granice s Irskom".

Trump je usto ocijenio da novi referendum o Brexitu nije moguć. "Ne mislim da je drugo glasovanje moguće jer bi to bilo nepravedno prema onima koji su pobijedili", istaknuo je.

Trump, velik kritičar multilateralizma, već je u razgovoru za tabloid The Sun u prigodi svog prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji rekao da bi on pregovarao "sasvim drukčije" od premijerke Therese May.

May je poslije otkrila da joj je predsjednik iznio neočekivan prijedlog za uspjeh brexita: "Tužite EU sudu".

Petnaest dana do teorijskog dana izlaska, britanski zastupnici trebaju se u četvrtak očitovati o odgodi Brexita.

EU priprema izvanredne mjere za slučaj Brexita bez dogovora

Europski zastupnici podržali su u srijedu u mjere koje u slučaju Brexita bez dogovora osiguravaju privremenu cestovnu, zračnu i željezničku povezanost EU-a i Ujedinjene Kraljevine, priopćio je Europski parlament.

U cestovnom prometu prihvaćene mjere omogućavaju da u slučaju Brexita bez dogovora britanski pružatelji usluga cestovnog prijevoza tereta i putnika nastave poslovati u EU-u do kraja 2019., ukoliko Ujedinjena Kraljevina omogući isto pružateljima usluga iz Europske unije.

Mjere vezane za zračni prijevoz, koje će kao i u slučaju cestovnog prometa funkcionirati po principu reciprociteta, omogućavaju da britanske aviokompanije nastave poslovati unutar EU-a, a vrijedit će do ožujka 2020. ili dok na snagu ne stupi sporazum o zračnom prijevozu između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Europski je parlament također podržao i uvođenje privremenog mehanizma kojim će Europska agencija za zračnu sigurnost izdavati sigurnosne certifikate britanskim aviokompanijama.

Europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržali i devetomjesečno produljenje valjanosti odobrenja sigurnosti željezničkog prometa, čime se neće prekinuti poslovanje tog sektora između Ujedinjene Kraljevine i EU-a nakon Brexita.

U utorak je prihvaćen prijedlog Europske komisije koji omogućava ribarskim plovilima iz EU-a i Ujedinjene Kraljevine da nastave poslovati u vodama EU-a i Ujedinjene Kraljevine od dana britanskog izlaska bez sporazuma zaključno s 31. prosincem 2019.

Donesene su i tehničke mjere o pregledima brodova te o prilagodbi koridora osnovne mreže Sjeverno more – Sredozemlje.

Na plenarnoj sjednici usvojeno je i više mjera vezanih za socijalnu sigurnost u slučaju Brexita bez sporazuma.

Građani EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanski građani koji žive u nekoj od 27 zemalja članica EU-a moći će zadržati svoja prava na socijalnu zaštitu koja su stekli prije Brexita, objašnjava priopćenje Europskog parlamenta.

Europski program za prekograničnu koheziju i suradnju PEACE IV između Irske, Sjeverne Irske i Škotske nastavit će funkcionirati do svog planiranog završetka 2020. godine, bez obzira na "no-deal Brexit".

Studentima i nastavnicima koji koriste program Erasmus u Ujedinjenoj Kraljevini ili dolaze iz nje, bit će omogućeno da završe svoje tekuće aktivnosti u inozemstvu.

Prihvaćeni prijedlozi su privremeni i ograničenog opsega, a Europska unija mjere uvodi jednostrano pod uvjetom da Ujedinjena Kraljevina donese slične, stoji u priopćenju EP-a.

Europska komisija pozdravila je brzo donošenje više izvanrednih mjera za slučaj Brexita bez dogovora u Europskom parlamentu, te istaknula da će se zajamčiti potpuna pripremljenost EU-a za slučaj da Ujedinjena Kraljevina 29. ožujka napusti Europsku uniju bez dogovora.

Komisija u priopćenju za medije naglašava kako nije riječ o "minidogovorima", jer se o tome nije razgovaralo s Ujedinjenom Kraljevinom, i ocjenjuje kako EU izvanrednim mjerama neće i ne može ublažiti ukupni učinak izostanka dogovora oko Brexita.

Europska unija priprema se za scenarij bez dogovora od prosinca 2017.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava