Obavijesti

News

Komentari 137

Neslavni rekorderi: SAD prešao 15 milijuna slučajeva korone

Neslavni rekorderi: SAD prešao 15 milijuna slučajeva korone

Godinu dana nakon pojave koronavirusa, Opća skupština UN-a proglasila je u ponedjeljak 27. prosinca Međunarodnim danom pripravnosti na epidemije, u pokušaju da osigura da se nauče lekcije za buduće krize

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.19

Trump i Biden brinu se za cjepivo

Svaki na svoj način, Donald Trump i Joe Biden upozorili su u utorak da bitka protiv covida-19 više nije samo znanstveni, nego postaje logistički i industrijski problem jer Sjedinjene Države nisu do danas osigurale potrebnu količinu doza cjepiva za svojih 330 milijuna stanovnika. 

Dosadašnji predsjednik je potpisao izvršnu uredbu u kojoj se navodi da niti jedna doza neće biti izvezena dok svakom Amerikancu ne bude dostupno cjepivo.

Trump je podsjetio da ima ovlasti pozvati se na zakon o preuzimanju proizvodnje američkih tvornica, iako misli da to neće biti potrebno.

Njegov nasljednik Joe Biden, koji će dužnost preuzeti 20. siječnja, upozorio je da bi se cijepljenje nakon početne faze moglo zaustaviti ako Kongres ne izglasa nove kredite za proizvodnju i distribuciju cjepiva.

Dvojica čenika imaju slične ambicije, ali dosadašnja administracija misli da može cijepiti 100 milijuna Amerikanca do kraja ožujka, dok Biden želi dati 100 milijuna doza u prvih 100 dana svog mandata, tj. dok kraja travnja.

I Pfizer/BioNTech i Moderna, čija bi cjepiva u dvije trebala biti odobrena u Sjedinjenim Državama u prosincu, imaju ugovore za 100 milijuna doza, što bi trebalo biti dovoljno za početnu fazu (korisnike domova za starije, zdravstvene djelatnike i dio prioritetnih skupina).

Zatim će Sjedinjenim Državama trebati Johnson & Johnson, koji bi odobrenje za svoje cjepivo mogao zatražiti krajem siječnja ili početkom veljače, prema podacima Moncefa Slaouija, znanstvenog savjetnika vladine operacije Warp Speed.

Još jedno cjepivo, ono AstraZenece/Oxforda, to bi trebalo učiniti krajem veljače i početkom ožujka. Ne prije sredine 2021. očekuje se odobrenje i drugih projekata koje financira Washington (Novavax i Sanofi/GSK).

Uredba koju je Trump potpisao je simbolična za njegov projekt "America First".

On želi "zakonski utemeljiti nacionalizam cjepiva", rekao je za Matthew Kavanagh, sa sveučilišta Georgetown.

"Nije ni etično ni dobro sugerirati Amerikancima da se svaka zdrava osoba u Sjedinjenim Državama treba cijepiti prije ranjivih u Indiji ili Kolumbiji", dodao je. 

Ostatak svijeta će se uglavnom trebati osloniti na farmaceutske kompanije u Europi. 

22.24

Zagreb dobio 17.850 brzih testova

Grad Zagreb dobio je 17.850 brzih antigenskih testova koje će uz pomoć Crvenog križa distribuirati u 60 ustanova socijalne skrbi, od čega su 41 domovi za starije, rekla je u utorak pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

"Četrdeset i jedna ustanova su domovi za starije, a ostale socijalne ustanove su one koje brinu o drugim ranjivim skupinama, znači osobama s invaliditetom, žrtvama obiteljskog nasilja i svih onih koji imaju druge ranjive skupine na smještaj", istaknula je Galić.

Tih 17.850 brzih antigenskih testova je prva količina za mjesec dana, a nadaju se da će dobiti još testova jer je to način kako spriječiti širenje koronavirusa u domovima za starije, u skupini koja je najranjivija, dodala je Nakon distribucije brzih antigenskih testova po domovima pristupit će se brzom testiranju djelatnika i korisnika domova. 

Galić je istaknula da će im testiranje puno pomoći, jer trenutno od 196 zaraženih korisnika u domovima, njih otprilike 50-ak nema nikakav simptom. 

Brzim testovima utvrdit će se je li neki korisnik ili djelatnik Covid pozitivan kako bi se pristupilo liječenju i sprječavanju širenja epidemije po domovima.  Ako je korisnik ili djelatnik doma sa simptomima, a brzi antigenski test pokaže da je negativan, šalju se na dodatno PCR testiranje kako bi se potvrdio negativan nalaz ili da se utvrdi da je eventualno pozitivan. 

Galić kaže da će početak provedbe testiranja ovisiti o tome kada će se organizirati u domovima, a očekuje da će to biti vrlo brzo, s obzirom na činjenicu da samo u gradskim domovima od njih 11 na 18 lokacija, imaju u osam domova Covid pozitivne na 11 lokacija.

Prioritet jesu djelatnici, ali i korisnici, ističe Galić, dodavši kako u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo apeliraju da se prvo testiraju djelatnici domova, a korisnici po potrebi.    

"Po današnjim podacima, u domovima kojima je osnivač Grad Zagreb, njih 11, 196 je Covid pozitivnih korisnika, 22 su na bolničkom liječenju, a oko 50-ak su bez ikakvih simptoma, znači asimptomatski. Ostali su s blagim ili srednje teškim simptomima, pružena im je sva medicinska njega i skrb i ukoliko dođe do pogoršanja, a što se prati, oni se upućuju na bolničko liječenje", rekla je Galić. 

U domovima za starije trenutno je zaraženo i 75 djelatnika, a njih 38 je u samoizolaciji.

Istaknula je i da su od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike domovi i ustanove socijalne skrbi dobili upitnik kako bi se vidjelo koliki je interes korisnika i djelatnika za cjepivo koje treba doći u Hrvatsku. 

Galić kaže da je otprilike 75 ili 76 posto što korisnika, što njihovih skrbnika u zagrebačkim domovima izrazilo spremnost na testiranje te oko 36 posto djelatnika.  Dio korisnika i skrbnika te veliki dio djelatnika već je prebolio Covid.

22.20

Sjedinjene Države prešle 15 milijuna zaraženih

U Sjedinjenim Američkim Državama dosad je potvrđeno preko 15 milijuna zaraženih, točnije 15.019.092 zaraženih korona virusom od početka pandemije, kažu podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Od posljedica zaraze korona virusom preminulo je 284.887 ljudi.

Prvi slučaj zaraze virusom zabilježen je 21. siječnja.

Tek 13 drugih država na svijetu prešlo je jedan milijun slučajeva. Indija je prešla devet, Brazil šest, Francuska i Rusija dva, a Italija, UK, Španjolska, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Meksiko, Poljska i Iran su prešli milijun zaraženih.

20.07

Čačić: U Varaždinskoj ćemo tražiti strože mjere

Varaždinski župan Radimir Čačić koji je i ranije u svojoj županiji zazivao strože mjere te ih i dobio, otkrio je za Dnevnik Nove TV kako su oni zatražili novo pooštravanje mjera.

- Tražili smo da propišemo obvezno mjerenje temperature u trgovačkim centirma, te da u trgovinama može biti jedan kupac na 10 kvadrata - objasnio je Čačić.

Kazao je i kako će obiteljska druženja za blagdane sigurno biti nova žarišta.

- Sve zemlje imaju određene limite. Bit će novih žarišta preko Božića i Nove godine. Mi imamo preporuke o okupljanju dvije obitelji, ali to ne kontrolira nitko - kazao je.

Upitan tko je odgovoran za ovakve brojke, kazao je kako oni testiraju najviše u Hrvatskoj te poručuje da je normalno da nedjeljom i ponedjeljkom ima manje zaraženih kad se testira manje.

- Samozavaravanje da ti brojeve ne rastu dok istovremeno manje testiraš je nešto što si ozbiljni ljudi ne bi trebali dozvoliti. Porast umrlih i hospitaliziranih najbolje pokazuje kakvo je stanje - rekao je Čačić. 

Kazao je kako su za ovakve brojke odgovorni Nacionalni te županijski stožeri.

- Ova regija je najgora. Naša odgovornost i obveza je da od državnog stožera tražimo još strože mjere - zaključio je Čačić za Novu TV.

19.43

Istarske srednje škole prelaze na online nastavu

Temeljem procjene epidemiološke situacije, te uz pozitivno očitovanje ravnatelja srednjih škola na području Istarske županije i samog osnivača Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je Odluku o prelasku srednjih škola na on-line nastavu do kraja I. polugodišta školske godine 2020./2021. - od 14. do 23. prosinca 2020.

Odluka stupa na snagu od 14. prosinca 2020. godine  

Komentari 137