News

Komentari 3

Britanija talibanima: Afganistan nikada ne smijete koristiti za pokretanje terorističkih napada

Britanija talibanima: Afganistan nikada ne smijete koristiti za pokretanje terorističkih napada

Ministar vanjskih poslova V.Britanije Dominic Raab kazao je da Zapad treba biti pragmatičan prema talibanima te da treba pokušati otkriti može li utjecati na nove vladare Afganistana da postanu umjereniji

Britanija je u utorak upozorila talibane da se Afganistan nikada ne smije koristiti za pokretanje terorističkih napada, ali je dodala da Zapad mora pokušati pozitivno utjecati na pobunjenike koji su preuzeli vlast u zemlji nakon što je SAD povukao svoje snage.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab kazao je da Zapad treba biti pragmatičan prema talibanima te da treba pokušati otkriti može li utjecati na nove vladare Afganistana da postanu umjereniji.

"Naša će poruka biti sljedeća: Afganistan ne smije nikada biti korišten za pokretanje terorističkih napada protiv Zapada. Dvadeset godina smo bili uspješni po tom pitanju", rekao je Raab za Sky.

"Želimo učiniti sve što možemo, pomoću raznih diplomatsko-ekonomskih sankcija, kako bi mogli koristiti utjecaj onoliko koliko ga imamo, realističan sam po tom pitanju. Cilj je pokušati učiniti režim umjerenijim i imati neki oblik pozitivnog utjecaja na njega", poručio je britanski ministar vanjskih poslova.

Novinar je kazao da su talibani "posebna sorta hrpe lupež<", a Raab je odgovorio: "Neću izraziti neslaganje s tim gledištem, ali oni su sada vlast i mi se moramo suočiti s tom realnošću".

"Želimo testirati postoji li prostor za ublažavanje režima koji ćemo sada vidjeti", kazao je Raab.

Britanski ministar vanjskih poslova je istaknuo i da se situacija u zračnoj luci Kabul počela stabilizirati.

"Stabilnost zračne luke je apsolutno ključna", kazao je.

Najčitaniji članci