News

Komentari 0

Britanija u Francuskoj otvorila vizni ured za brojne izbjeglice

Britanija u Francuskoj otvorila vizni ured za brojne izbjeglice

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel potvrdila da je London otvorio ured za predaju zahtjeva za vize u Calaisu, ali 'daleko od luke' kako se u Calais ne bi stvarala 'uska grla'

Velika Britanija u ponedjeljak je objavila da je u Calaisu, na sjeveru Francuske, otvorila ured za izdavanje viza ukrajinskim izbjeglicama, a premijer Boris Johnson je rekao da će njegova zemlja biti "velikodušna koliko god to bude moguće". Nakon kritike francuske vlade, britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla je u ponedjeljak da je "pogrješno tvrditi da samo vraćamo ljude, to nipošto nije istina, mi pomažemo onima koji su došli u Calais".

POGLEDAJTE VIDEO:

Patel je pred zastupnicima u parlamentu potvrdila da je London otvorio ured za predaju zahtjeva za vize u Calaisu, ali "daleko od luke" kako se u Calais ne bi stvarala 'uska grla'. 'Sasvim je opravdano da imamo mogućnost kontrole i zaštite ljudi', dodala je.

Migracijsko pitanje je odavno uzrok napetosti između Londona i Pariza, napose nakon Brexita, kojega je jedno od glavnih obećanja bilo kontrola granice.

Britanski premijer Boris Johnson odbio je u ponedjeljak pozive da Britanija olakša zahtjev za izdavanje vize ukrajinskim izbjeglicama koji bježe od sukoba. 'Vrlo smo, vrlo velikodušna zemlja. No ono što želimo je kontrola i želimo imati mogućnost provjere', rekao je novinarima.

'Mislim da je to razumno, s obzirom na to što se događa u Ukrajini, da imamo osnovnu mogućnost provjeriti tko ulazi u zemlju.'

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u nedjelju je pozvao Britance da učine više za pomoć ukrajinskim izbjeglicama koji su zapeli u francuskoj luci Calaisu pošto su britanske vlasti mnogima poručile da zahtjev za vizu predaju u Parizu i u Bruxellesu.

Kazao je da su stotine ukrajinskih izbjeglica stigle u Calais proteklih dana, nadajući se da će se pridružiti obiteljima u Velikoj Britaniji, no da je velik dio njih dobio odbijenicu britanskih službenika koji su ih uputili na konzulate u Parizu i u Bruxellesu.

Od 28. veljače 517 Ukrajinaca koji su napustili zemlju pokušali su se pridružiti svojim obiteljima u Engleskoj preko luke Calaisa i tunela ispod La Manchea u Coquellesu. No britanske vlasti su vratile njih 250 koji nisu imali vizu, priopćila je u nedjelju policija francuskog departmana Pas-de-Calaisa.

Od petka je više od 10.000 ukrajinskih izbjeglica predalo zahtjev za ulazak u Veliku Britaniju, objavio je Downing Street.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Najčitaniji članci