Obavijesti

News

Komentari 0

Britanija u Francuskoj otvorila vizni ured za brojne izbjeglice

Britanija u Francuskoj otvorila vizni ured za brojne izbjeglice
3

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel potvrdila da je London otvorio ured za predaju zahtjeva za vize u Calaisu, ali 'daleko od luke' kako se u Calais ne bi stvarala 'uska grla'

VIDEO

Velika Britanija u ponedjeljak je objavila da je u Calaisu, na sjeveru Francuske, otvorila ured za izdavanje viza ukrajinskim izbjeglicama, a premijer Boris Johnson je rekao da će njegova zemlja biti "velikodušna koliko god to bude moguće". Nakon kritike francuske vlade, britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla je u ponedjeljak da je "pogrješno tvrditi da samo vraćamo ljude, to nipošto nije istina, mi pomažemo onima koji su došli u Calais".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kod Przemysla malenim Ukrajincima su podijelili plišane igračke: Poljska je već primila oko 750 tisuća ukrajinskih izbjeglica VIDEO

Patel je pred zastupnicima u parlamentu potvrdila da je London otvorio ured za predaju zahtjeva za vize u Calaisu, ali "daleko od luke" kako se u Calais ne bi stvarala 'uska grla'. 'Sasvim je opravdano da imamo mogućnost kontrole i zaštite ljudi', dodala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Migracijsko pitanje je odavno uzrok napetosti između Londona i Pariza, napose nakon Brexita, kojega je jedno od glavnih obećanja bilo kontrola granice.

Britanski premijer Boris Johnson odbio je u ponedjeljak pozive da Britanija olakša zahtjev za izdavanje vize ukrajinskim izbjeglicama koji bježe od sukoba. 'Vrlo smo, vrlo velikodušna zemlja. No ono što želimo je kontrola i želimo imati mogućnost provjere', rekao je novinarima.

Refugees flee Russia's invasion of Ukraine, in Lviv

'Mislim da je to razumno, s obzirom na to što se događa u Ukrajini, da imamo osnovnu mogućnost provjeriti tko ulazi u zemlju.'

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u nedjelju je pozvao Britance da učine više za pomoć ukrajinskim izbjeglicama koji su zapeli u francuskoj luci Calaisu pošto su britanske vlasti mnogima poručile da zahtjev za vizu predaju u Parizu i u Bruxellesu.

Iz Ukrajine izbjeglo 1,7 milijuna ljudi, najviše ih je u Poljskoj
Iz Ukrajine izbjeglo 1,7 milijuna ljudi, najviše ih je u Poljskoj

Kazao je da su stotine ukrajinskih izbjeglica stigle u Calais proteklih dana, nadajući se da će se pridružiti obiteljima u Velikoj Britaniji, no da je velik dio njih dobio odbijenicu britanskih službenika koji su ih uputili na konzulate u Parizu i u Bruxellesu.

Od 28. veljače 517 Ukrajinaca koji su napustili zemlju pokušali su se pridružiti svojim obiteljima u Engleskoj preko luke Calaisa i tunela ispod La Manchea u Coquellesu. No britanske vlasti su vratile njih 250 koji nisu imali vizu, priopćila je u nedjelju policija francuskog departmana Pas-de-Calaisa.

People wait to board an evacuation train at Kyiv central train station

Od petka je više od 10.000 ukrajinskih izbjeglica predalo zahtjev za ulazak u Veliku Britaniju, objavio je Downing Street.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a