Obavijesti

News

Komentari 0

Britanska kraljica ugostila Joea Bidena na prijemu samita G7

Britanska kraljica ugostila Joea Bidena na prijemu samita G7
3

Britanska kraljica Elizabeta susrela se s predsjednikom Joeom Bidenom pod kupolom najveće svjetske kišne sume u zatvorenome, gdje je priredila prijem za čelnike okupljene na trodnevnom samitu skupine G7

Devedesetpetogodišnjoj kraljici priključili su se ostali viši članovi kraljevske obitelji, njezin sin i nasljednik princ Charles sa suprugom Camillom te unuk princ William sa suprugom Kate. 

Bio je to njihov prvi javni događaj od pokopa u travnju princa Philipa, kraljičina supruga više od 70 godina.

G7 Summit

Na prijemu, održanome u Projektu Eden, čija je upečatjiva konstrukcija u obliku balona Biomes dom tisućama biljnih vrsta, kraljica se prvi put susrela s Bidenom kao američkim predsjednikom. On je 13. američki čelnik s kojim se susrela tijekom svoje rekordne 69-godišnje vladavine.

"Joe i ja se radujemo susretu s kraljicom. To je onaj uzbudljivi dio naše posjete", rekla je Bidenova supruga Jill koja je također bila na prijemu u Edenu.

Johnson hvali Bidena: 'On je kao veliki dašak svježeg zraka'
Johnson hvali Bidena: 'On je kao veliki dašak svježeg zraka'

S Elizabetom bi se ponovno trebali susresti na čaju u dvorcu Windsor nakon završetka samita u nedjelju.

Nakon fotografiranja s kraljicom, princ Charles je čelnicima G7 govorio o svojoj Inicijativi održivih tržišta, kojoj je cilj uključiti privatnike i investitore u vladine mjere za zaštitu klime.

G7 Summit

"Borba protiv ove užasne pandemije savršeno je jasan primjer kako se globalna zajednica može nositi s krizom kada se udruže politička volja s genijalnošću poduzetnika i aktiviranom javnošću", rekao je princ.

"Dame i gospodo, radimo to zbog pandemije. Dopustite mi da kažem da to isto moramo učiniti radi planeta", dodao je Charles (72) koji je veliki dio života posvetio zaštiti okoliša.