News

Komentari 2

Britanski zastupnici spremni su ići na sud da odgode Brexit

Britanski zastupnici spremni su ići na sud da odgode Brexit

Britanski zastupnici pripremaju pravne korake u slučaju da premijer Boris Johnson ne postupi prema zakonu koji ga obvezuje da zatraži novu odgodu Brexita

Gornji dom parlamenta u petak je usvojio oporbeni zakon koji prisiljava Borisa Johnsona da od Europske unije zatraži odgodu izlaska Velike Britanije iz Unije kako bi se izbjegao Brexit bez sporazuma 31. listopada.

Kraljica Elizabeta trebala bi ga potpisati u ponedjeljak.

Vlada nije komentirala BBC-jev članak u kojem piše da su zastupnici, uključujući konzervativce izbačene ovoga tjedna iz vladajuće stranke, okupili pravni tim i, bude li potrebe, spremni su ići pred sud kako bi se zakon proveo.

Daily Telegraph u subotu prenosi da je premijer spreman suprotstaviti se nalogu parlamenta da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum s Bruxellesom.

List navodi kako je Johnson rekao da ga zakon samo "teoretski obvezuje".

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn kaže da zna za planove zastupnika.

- To da sudovi prisiljavaju premijera da se drži zakona koje je donio parlament kojega je on član?! Ovo su čudna vremena za demokraciju - rekao je Corbyn BBC-u.

Anketa Daily Maila u subotu pokazuje da bi za konzervativce glasalo 29 posto birača, dva posto manje u odnosu na ranije istraživanje. Laburisti su ostali na 24 posto, liberalni demokrati na 18 posto, a stranka Brexit na 17 posto glasova. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci