Obavijesti

News

Komentari 25

Brnjac i hotelijeri upozorili: Dobar je buking, ali za sezonu trebamo veću procijepljenost

Brnjac i hotelijeri upozorili: Dobar je buking, ali za sezonu trebamo veću procijepljenost

Brnjac je istaknula kako se suradnjom tri ministarstva - unutarnjih poslova, rada i turizma - došlo do novog rješenja te će od 1. ožujka profunkcionirati novi online sustav za prijavu i uvoz radnika

VIDEO

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predstavnici turističkog sektora upozorili su u četvrtak na potrebu veće procijepljenosti u Hrvatskoj, pozivajući i sektor i druge na odgovornost kako bi se sadašnje dobro stanje rezervacija za sezonu, ponegdje i bolje nego za 2019., i realiziralo.

Ta upozorenja odnosno pozive na cijepljenje u Hrvatskoj uputili su nakon prve ovogodišnje sjednice Savjeta za razvoj i oporavak turizma, na kojoj je ministrica predstavnike sektora informirala o izradi nove turističke strategije te novostima oko radne snage.

Brnjac je pritom istaknula kako se suradnjom tri ministarstva - unutarnjih poslova, rada i turizma - došlo do novog rješenja te će od 1. ožujka profunkcionirati novi online sustav za prijavu i uvoz radnika, što bi trebalo i ubrzati te procese odnosno znatno ih skratiti u odnosu na doosadašnje.

Važnim je istaknula i suradnju Ministarstva turizma s poslodavcima oko stipendiranja učenika za turistička zanimanja - broj poslodavaca koji su se uključili povećao se s 20 na njih više od 40, a iznosi stipendija s 1.200 na 2.000 kuna, što koristi oko 500 stipendista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osvrnula se i na nova pravila za ECDC kartu, koja vrijede od danas, u kojima se 'boje zaraze' neke zemlje sada određuju i uz postotak procijepljenih, uz već dosadašnje stope zaraza u 14 dana te udio pozitivnih u testiranjima.

"Procijepljenost na Mediteranu je u svim zemljama puno veća nego u Hrvatskoj, i to će se gledati, a iako je turistički sektor na oko 70 posto i među prvima se odazvao cijepljenju, pozivamo i dalje na odgovornost, jer je važno da nismo u tamnocrvenom na ECDC karti", rekla je ministrica.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš kazala je da su sve zemlje EU-a sada u tamnocrvenom, ali se kod većine koje imaju višu procijepljenost s vremenom očekuje i veći pad zaraza nego se to očekuje u Hrvatskoj.

Dodala je i da se u Europi nakon ovog vala zaraza očekuje "šarenija slika" na ECDC karti i nada se i da će i Hrvatska što prije doći do 'zelene'.

Hotelijeri zabrinuti unatoč dobrom bukingu

Iako je buking za sezonu, posebice za ljeto, trenutno dobar, predsjednica Udruge hotelijera pri HGK i članica Savjeta Josipa Jutt Ferlan je kazala da su hotelijeri zabrinuti zbog rasta zaraza, ali i rasta cijena energenata i ostalog.

"Zapravo smo opet na nuli i početku i nadamo se da nam se svi napori u suzbijanju pandemije neće 'istopiti'. Stvarno treba osvijestiti da procijepljenost nije dovoljna i da ju treba povećati. Zbog toga je i još rano reći imamo li dobar start u ovu sezonu ili ne", rekla je Jutt Ferlan.

S obzirom na porast cijena, kazala je kako se nada da će hotelijeri biti realni, ali i da tržište to uvijek izregulira odnosno sve ovisi o potražnji i ponudi.

Ujednačiti pravila putovanja - osnova

O dobrom bukingu, pa i boljem nego za 2019. godinu, govorio je i predsjednik UHPA-e Tomislava Fain, ali i upozorio da agencijske i druge rezervacije u turizmu i općenito putovanja dosta ovise i o pravilima ograničenja putovanja, koja treba ujednačiti među zemljama.

"I UHPA i ECTAA i druga udruženja se bore za ujednačavanje tih pravila jer je to osnova za nastvaka putovanja i sezonu, a bez toga se događa da se ta pravila mijenjaju iz dana u dan i različita su od zemlje do zemlje", naglasio je Fain.

Zahvalio je i što su agencije dobile nastavak mjere za očuvanje radnih mjesta, jer će im pomoći u iduća dva mjeseca da se lakše pripreme za sezonu, od koje se prvi veći val turista u Hrvatskoj može očekivati sredinom travnja kada je Uskrs i školski praznici, uz naravno, očekivanje i dobre epidemiološke slike odnosno bolje nego sada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović