News

Komentari 37

'Brođani žele brkove kakve su imali Salvador Dali i H. Poirot'

'Brođani žele brkove kakve su imali Salvador Dali i H. Poirot'

Nije za svakoga: Frizer Matija Leninger (25) tvrdi kako brada nije za svakoga, kao ni brk. Treba ih znati nositi, ali i održavati kako ne bi izgledali neuredno...

Matija Leninger (25) iz Slavonskog Broda u svojem je rodnom gradu otvorio prvi barber shop, brijačnicu u kojoj mušterijama bradu brije nadahnut 50-im godinama prošlog stoljeća.

Frizer koji je zanat pekao kod iskusnih majstora, a bio je i u Londonu na jednom od najvećih skupova svjetskih frizera, otkud donosi prelijepe ideje, nudi starinski način brijanja koji je sve zanimljiviji među mladima. Po uzoru na brkove koje su imali slavni slikar Salvador Dali i inspektor Poirot iz romana Agathe Christie, Matija njeguje i svoje “dalijevske brkove”.

- Kad sam prvi put izašao u grad s ovakvim brkovima, bilo je različitih komentara. Nekima je to bilo ‘cool’, dok su se neki podsmjehivali. S vremenom su se svi navikli i to prihvatili – rekao je Matija, koji je želio oživjeti duh brijačnica iz sredine prošlog stoljeća.

- To je bilo vrijeme kad su muškarci posebno držali do uređivanja brade i kose. Uživali su ugodno zavaljeni u stolicu, prepuštali se vrsnom majstoru i njegovim prstima - govori Matija koji mušterijama u bradu najprije utrlja ulje kako bi omekšao vlas da nakon brijanja ne bi bilo tragova iritacije kože.

Zatim stavlja pjenu, potom topli ručnik da dodatno omekša kožu, a nakon brijanja na kožu mušterije stavlja hladni ručnik da se pore na licu zatvore.

Tretman i pol

- Brijanje može potrajati i do sat vremena - pojašnjava Matija, koji svakoj mušteriji prilazi individualno, pa stanjivanje ili sužavanje brade obavlja prema obliku lica.

- Nema žurbe, sve se radi polako, a brijanje i friziranje trebaju biti opuštajući. Bitno mi je da se mušterija prvo svidi sama sebi, a onda i drugima - govori Matija, čija su majka i teta dugogodišnje frizerke u Slavonskom Brodu. Praksu je, kaže, ispekao uz majstore Dejana Vukajlića i Marka Šimunovića, koji u Zagrebu ima barber shop.

Najčitaniji članci