Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Broj eutanazija u Švicarskoj se usedmerostručio u desetljeću

Oko 300 stanovnika umrlo je na ovaj način u 2009. godini, u odnosu na njih 43 u 1998. U gotovo polovici slučajeva povod za potpomognuto samoubojstvo bio je rak

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
3 komentara

Broj švicarskih stanovnika koji su umrli pomoću eutanazije povećao se za sedam puta od 1998. do 2009. godine. Statistike potpomognutih samoubojstava u utorak su po prvi put objavljene u toj zemlji. Gotovo 300 Švicaraca umrlo je na ovaj način u 2009. godini, u odnosu na njih 43 u 1998. 

U 90. posto slučajeva za eutanazijom su posezali ljudi stariji od 55 godina, a među njima bilo je više žena. 

Potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj je legalno od 1941. godine, ako ga izvodi čovjek koji nije liječnik i koji nema izravan interes u smrti. Eutanazija je legalna samo u Nizozemskoj, Luksemburgu, Belgiji i američkoj saveznoj državi Oregon. Švicarski zakoni su među liberalnijima u svijetu, ali vlada traži načine da ih postroži kako bi se osiguralo da se eutanazija primjenjuje kao rješenje samo kod neizlječivo bolesnih ljudi.

U skoro polovici slučajeva povod eutanazije bio je rak, a među visoko zastupljenim povodima su i neurodegenerativne i kardiovaskularne bolesti. U 3 posto slučajeva povod je bila depresija, javlja Reuters.

Birači u Zurichu prošle su godine uvjerljivo odbacili prijedlog da se zabrani potpomognuto samoubojstvo i 'samoubilački turizam', odnosno dolazak stranaca koji u Švicarsku dolaze umrijeti. 

U klinici blizu Zuricha između 1998. i 2011. godine potpomognuto samoubojstvo je počinilo 1298 ljudi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message