Obavijesti

News

Komentari 0

Broj žrtava napada u Kabulu narastao na 103, ranjenih 235

Broj žrtava napada u Kabulu narastao na 103, ranjenih 235
4

Napad aktiviranjem eksploziva postavljenog u vozilu hitne medicinske pomoći, za koji su odgovornost preuzeli talibani, dogodio se u subotu u središtu prijestolnice, u jednoj od najzaštićenijih ulica u Kabulu

VIDEO

Broj žrtava terorističkog napada počinjenog bombom u ambulantnom vozilu narastao je na 103, a ranjenih je 235, objavio je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Wais Barmak i kazao da je među njima velik broj policajaca. 

"Nažalost brojni ranjeni preminuli su u bolnici i sada je broj mrtvih narastao na 103, a ranjenih je 235", rekao je Barmak na konferenciji za novinare. 

Napad aktiviranjem eksploziva postavljenog u vozilu hitne medicinske pomoći, za koji su odgovornost preuzeli talibani, dogodio se u subotu u središtu prijestolnice, u jednoj od najzaštićenijih ulica u Kabulu jer su u njoj brojne ustanove - ministarstvo unutarnjih poslova, ured Europske unije, djevojačka gimnazija Malalai, Visoko vijeće za mir te švedsko i indijsko veleposlanstvo.

Victims are carried away in an ambulance after a blast in Kabul

"Izgubili smo velik broj policajaca: petorica su poginula na samoj jednoj kontrolnoj točki, a trideset je ranjenih", rekao je Barmak no nije iznio točan broj. 

Ovo je jedan od najtežih napada na Kabul zadnjih godina i treći u tjedan dana, nakon napada na hotel Intercontinental 20. siječnja i na nevladinu organizaciju Spasite djecu u Jalalabadu, u srijedu.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u subotu na "odlučno djelovanje" protiv talibana koji su preuzeli odgovornost za napad u Kabulu.

"Osuđujem kukavički napad autobombom koji se danas dogodio u Kabulu i u kojemu su poginuli desetci nedužnih civila i ranjene stotine", rekao je Trump u priopćenju. "Sve zemlje moraju sada odlučno djelovati protiv talibana i infrastruktura koje ih podupiru", istaknuo je.

People assist an injured man after a blast in Kabul

Na društvenim mrežama u Afganistanu korisnici izražavaju ogorčenje i prozivaju vlasti za korupciju i neučinkovitost u borbi protiv terorizma.

"Rat protiv terora neće se dobiti molitvom i objavama (osude) na Twitteru. Vlada mora uzvratiti pokroviteljima terorizma na isti način", rekao je Afganistanac Sulejman na Twitteru.

Ne imenujući izravno Pakistan, većina korisnika interneta upire prstom u susjedni Pakistan koji optužuju da financira i pruža utočište talibanima i terorističkoj mreži Hakani koju glasnogovornik vlade optužuje za napad u Kabulu.

"Kakva sramota za našu vladu koja redovito ne uspijeva zaštiti stanovništvo. Trebalo bi da netko od naših čelnika izgubi sina ili kćer i osjeti tugu siromašnih ljudi", napisao je na društvenoj mreži korisnik Navid Kaderi.

"Korupcija je glavni problem: za 500 afgana (što je manje od osam dolara), policija vas pušta da prođete kontrolne točke", napisao je korisnik Basir Ahmad. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...