Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
29 komentara

Brzi test: Koliko novaca vaš tinejdžer treba za džeparac?

Najbolji vodič za dobru financijsku politiku i raspolaganje novcem u obitelji je iskrenost. Prije nego li mladima date tu odgovornost u ruke moraju pokazati da su spremni iskreno reći na što su potrošili novac

PIXSELL
Foto: PIXSELL

Roditelji cijeli život pokušavaju naučiti djecu financijskoj odgovornosti. Ograničavaju im tako džeparac, određuju na što će trošiti te traže da objasne kako su potrošili svaku kunu koju su od bake dobili Božić. Je li vaš tinejdžer spreman za džeparac ili čak svoju prvu karticu? Što moraju proći prije nego steknete dovoljno povjerenja u njih i sami krenu raspolagati novcem?

ISKRENOST

Traži li vas 100 kuna za novi kalkulator koji mu treba za matematiku, a onda se vrati kući s nekom novom super stvarčicom umjesto da vrati ostatak nepotrošenog novca? Najbolji vodič za dobru financijsku politiku i raspolaganje novcem u obitelji je iskrenost. Prije nego li mladima date tu odgovornost u ruke moraju pokazati da su spremni iskreno reći koliko su novca i na što potrošili.

Savjet: Napravite šestomjesečni plan u suradnji s pedagozima po kojem ćete kroz sitne lekcije pokazati djetetu kako da postane odgovornije u svim pogledima – od redovitog rada na domaćoj zadaći do financijske odgovornosti.

UČENJE ODGOVORNOSTI

Koliko novaca i koju karticu dati mladima? Bankarski stručnjaci se tu slažu –najbolji odabir je prepaid kartica. Prepaid kartice prihvaćene su jednako dobro kao i kreditne kartice, čak i bolje jer ih ekonomski stručnjaci ocjenjuju kao jedne od najsigurnijih kartica. Kod prepaid kartica nema odgode plaćanje. Trošite novac koji ste uplatili na svoju karticu i niti kune više. Plaćanje nema odgode nego se novac odmah skida s kartice. Sami sebi stvarate limit i tako potpuno kontrolirate troškove. Prepaid kartice imaju mogućnost višešekratne nadoplate, pa ako je vaš tinejdžer na izletu lako mu možete staviti dodatni novac u slučaju da to zatreba i to preko interneta. Uz to, za ovaj oblik kartice nebitno je imate li tekući račun u banci. Djetetu tako dajete odgovornost, ali i povjerenje, a opet imate kontrolu nad njegovim troškovima. Tu nema rizika da će se zaigrati jer raspolaže samo određenom količinom novca.

MONITORING

Dati u ruke tinejdžeru karticu je velik korak, i za roditelje i za njihovu djecu. Upravo zato prvih nekoliko mjeseci pratite na što i koliko novaca troše te koliko često. Preko m-bankinga možete pratiti potrošnju na prepaid karticama. Na taj način moći ćete na vrijeme reagirati, a svojoj djeci ćete tako usaditi vrijednosti koje će biti temelj za budućnost i dobro raspolaganje kućnim budžetom u skladu sa svojom zaradom.

Addiko MasterCard PrePaid Refresh kartica ima mogućnost višekratne nadoplate u banci ili preko interneta te podizanja gotovine. Mogu je izvaditi svi stariji od 14 godina. Nije potrebno imati otvoren tekući račun. Kontrolirate troškove limitiranjem visine sredstava na računu. Maksimalni iznos je 15.000 kuna.

Vrlo jednostavno. Kao 2+2.

 

 

Tema: Native sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message