Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Bush odlikovao Dalaj lamu unatoč protivljenju Kine

Američki predsjednik i Kongres odali su priznanje Dalaj lami, "sveopćem simbolu mira i tolerancije", i odlikovali ga Zlatnom kongresnom medaljom

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
0 komentara

Američki predsjednik i Kongres u srijedu su odali priznanje Dalaj lami, "sveopćem simbolu mira i tolerancije", kako je istaknuo George W. Bush, i odlikovali ga Zlatnom kongresnom medaljom, što je događaj bez presedana koji je izazvao protivljenje Kine.
Prvi put se jedan američki predsjednik pojavio u javnosti zajedno s Dalaj lamom, unatoč žestokom protivljenju Kine koja Dalaj lamu smatra pogubnim separatistom.
Bush je na prigodnoj svečanosti Dalaj lami, odjevenom u narančasto-tamnocrvenu halju budističkih redovnika, pod kupolom Capitola predao najviše građansko odličje Kongresa, uz najviše počasti američke republike.
Bush je pozvao kinesku vladu da povede dijalog s Dalaj-lamom.
Kina se plaši da bi taj potez mogao ići na ruku separatističkim planovima koje pripisuje Dalaj-lami, budući da Tibet smatra neotuđivim dijelom Kine. Dalaj-lama koji je pobjegao s Tibeta nakon gušenja pobune protiv kineskih vlasti 1959. i živi u Indiji, tvrdi da samo želi neki oblik autonomije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message